Zomertijd

3 juli 2020 in Blogs

Beste Artzaanstad-volger,

Voor veel mensen begint dezer dagen de zomervakantie. Waar andere jaren het voorjaar gelijk stond aan de waar-gaan-we-naartoe-voorpret is het dit jaar compleet anders. Deze lente werd natuurlijk beheerst door de uitbraak van het Corona-virus en welke gevolgen dat voor iedereen heeft is nog lang niet duidelijk. Hoewel het erop lijkt dat we in ons land de uitbraak onder controle hebben is er veel onzekerheid. Toch mogen we inmiddels weer op reis maar veel mensen, zo meldde een onderzoek in juni, gaan helemaal niet weg en blijven thuis.

In plaats van ansichtkaarten uit Parijs of Bali krijgen we deze zomer dus groeten uit Le Jardin of vanaf La Balkonia. Velen gaan de vakantie gebruiken om nog meer te klussen in het huis of om de buitenruimte opnieuw in te richten. In plaats van ver weg, gaan we op ontdekkingstocht in eigen omgeving of we maken een expeditie naar dat stukje onbekends iets verder weg. Dat een bezoek aan ons Hembrugterrein dan een must is kan ik niet genoeg benadrukken. Natuurlijk zeg ik dat omdat wij er onze waanzinnige ruimte hebben en ik jou graag bij ons zie maar er is zo ongelofelijk veel meer.

Het Hem, Het Hembrugmuseum, het Museum of Humanity of gewoon een tijdje over het Noordzeekanaal turen. Want hoewel Sail dit jaar is afgelast varen er ook nu nog gave, stoere boten in het water. Ik weet het; het zijn niet die prachtige windjammers ofwel de grote zeilschepen maar ook nu is het gaaf de zon te zien opkomen of naar een zonsondergang te kijken.

Verder is er deze zomer ieder weekend een geweldig corona-proof evenement: het HEMTUIN terrastival met een lichtshow, in stilte dansen, eten, drinken, kunstzinnige performances en wat al niet meer. Alles natuurlijk volledig in stijl, passend bij het rauwe industriële karakter van het Hembrugterrein. Natuurlijk kom je eerst even bij Artzaanstad een gaaf kunstwerk uitzoeken en dat vier je vervolgens bij onze buren. Dat kunstwerk hang je vervolgens in je huis en de verandering die dat teweegbrengt gaat ongetwijfeld een fijn vakantiegevoel bij je oproepen. De afgelopen weken hebben we ontzettend veel nieuwe kunstwerken in onze collectie opgenomen. Dus kom bij ons langs, we zijn de hele zomer voor jou open! Eind augustus beginnen we vervolgens het nieuwe seizoen met de expositie Spot on, ladies!

Ikzelf stap de komende tijd met mijn partner op de fiets richting Twente. Ik verblijf daar in een klein gedeelte van een oude boerderij. Er is geen luxe maar er zijn kippen, geiten en weilanden vol met koeien. Verder zijn er enorme bossen en heuvels en met dat voel ik mij beslist een gelukkig mens. Die heuvels zijn trouwens belangrijk want daar moet ik hardlopend overheen. Liefst iedere dag als oefening voor een challenge die ik heb aangenomen. Meteen na mijn korte vakantie ga ik de veertien heuvels van de Utrechtse heuvelrug bedwingen. Nou zijn dat niet de bergen van the Grand Canyon of de Alpen maar met een beetje fantasie voelen die 55 kilometer nu op voorhand al hetzelfde. Nu ik erover nadenk: misschien stuur ik toch beter een ansichtkaart met de groeten van La Terrazza!

NB Kunstenaar Jan Rothuizen tekende in opdracht van het Zaans Museum een plattegrond van het Hembrugterrein. De plattegrond is voor €2.50 verkrijgbaar in het Zaans Museum en bij Artzaanstad. Bij de plattegrond hoort ook een audiotour met verhalen van oud-medewerkers, geproduceerd door Stef Visjager (Radiomakers De Smet).