WE ZIJN WEER OPEN

3 februari 2022 in Blogs

Met de kreet ‘WE ZIJN WEER OPEN’ vertel ik eigenlijk niets nieuws. Maar ik begin dit blog er toch mee simpelweg omdat ik zo blij ben dat we jou, Artzaanstad-volger, weer kunnen ontvangen. Inmiddels is de eerste expositie van het jaar al weer geopend. Het is traditie dat we in die expo de verbinding maken met Zaanstad. Daarom noemen we het de Zaanse Connectie. Natuurlijk is kwaliteit leidend en daarom zijn we trots dat het ons weer gelukt is om twee Zaanse kunstenaars in de schijnwerpers te plaatsen. We tonen prachtige doeken en aquarellen van Marlien Venema en Carolien Wissing

Naast kunst tonen we het resultaat van de ‘Circular Furniture Challenge’ een uitdaging georganiseerd door de Green Business Club Zaanstad en diverse Zaanse bedrijven in samenwerking met het Hout- en Meubileringscollege. In onze kubus tonen we door studenten van dat college gemaakte meubels van gerecycled materiaal beschikbaar gesteld door Zaanse bedrijven, zoals Forbo Krommenie. Zaanser kan de connectie bijna niet worden.

Onze kubus is, net als bijna alles in onze ruimte, een prachtig voorbeeld van circulariteit. De basis zijn oude fabriekstellingen. Het gebruikte glas komt uit de wachthokjes op de perrons in stations. De grijze achterkant van trespa platen waren ooit de tafelbladen van bureaus. Het hout van de balies komen uit…… Alleen de plek waar die kubus in ons gebouw staat vinden we onhandig. Dus daarom gaan we de komende drie maanden een kleine, maar ingewikkelde verbouwing doen. De kubus verplaatsen we een paar meter. De balies plaatsen we recht tegenover de entree; zodat we jullie over enkele maanden niet alleen met een grote glimlach en open armen maar eindelijk ook recht aankijkend kunnen ontvangen. Natuurlijk krijgen alle onderdelen een derde leven en zo geven we onze eigen draai aan de Circular Challenge! Voor alle zekerheid: we zijn al die tijd gewoon open.

Daar is ook alle reden toe. Naast de expositie hebben we veel nieuwe kunstwerken van diverse kunstenaars die de moeite van het bekijken waard zijn. De werken zijn te koop maar natuurlijk ook te leen. Door werk te lenen wordt je eigenlijk meteen deel van de Circular Challenge. Je zit niet vast aan een abonnement en je het geleende werk altijd omruilen of terugbrengen. Bij Artzaanstad kun je al voor € 6 per maand (waarvan je € 3 spaart) een kunstwerk huren.

Nu wij en de musea weer open zijn sluit ik graag af met een extra tip: in Amersfoort in museum Flehite is de expo ‘Ander licht op Withoos’ te zien. Hierin staat werk van drie generaties Withoos centraal. Beginnend bij de schilder Matthias ( 18e eeuw) en eindigend bij nazaat fotograaf Hans Withoos (geb. 1962). Van zijn werk hebben we diverse waanzinnige foto’s in de collectie die je kunt huren en kopen.  Kom bij ons langs op het Hembrugterrein! Je bent van harte welkom.

Circulair krukje van Flynt Prins