Vogels voor Vrijheid

30 maart 2020 in Blogs

Te lang geleden schreef ik mijn laatste blog. De hoogste tijd om dat weer op te pakken. Vooral nu, op het moment dat iedereen thuis moet blijven hoop ik dat mijn verhaal voor wat afleiding zal zorgen. Ook ik ben meest thuis nu in hartje Hilversum. De normaal zo volle winkelstraat waarin ik woon is leeg. Een onherkenbaar beeld dat af en toe bijna luguber aanvoelt. En steeds weer vraag ik mij af waarom dit drama in de wereld juist nu gebeurt? Op het moment dat ons land zich opmaakt voor het vieren van 75 jaar vrijheid!

De afgelopen maanden was Artzaanstad veelvuldig in het nieuws over onze samenwerking met COMPAEN VMBO. Samen hadden we een prachtig project bedacht: ‘Vogels voor vrijheid’. Het was onze manier om kinderen te laten nadenken over wat vrijheid voor hen betekent. Hoe zou het zijn om gevangen te zitten in een kooi en vooral ook om je daarvan bevrijd te voelen. De leerlingen hadden de kooien al gemaakt en waren begonnen aan de vogels. Andere hadden bij Nederlands al gedichten geschreven. Hoe bizar dat alle kinderen nu niet meer naar school kunnen en onze vrijheid door het Coronavirus een andere vrijheid is geworden? Over dit prachtige project zou een mooi artikel  verschijnen in de speciale herdenkings- en bevrijdingskrant. Hoewel dit project en de bijbehorende expositie zijn afgelast wil ik je dit fijne verhaal niet onthouden.

Blijf veilig en gezond!

 

Artzaanstad en Compaen VMBO slaan de handen ineen voor een groots kunsteducatie en maatschappelijk project.

De viering van 75 jaar vrijheid is het uitgangspunt van deze unieke samenwerking. We gaan met alle brugklasleerlingen ‘vrije vogels’ maken en deze in kooien ophangen op het Hembrugterrein, bij Artzaanstad.

Het antwoord op de vraag ‘waarom vrije vogels als beeldtaal’ is volgens kunstenaar Rob Cerneus, tevens docent kunstvakken van Compaen VMBO, helder: vogels symboliseren voor mij vrijheid. Neem bijvoorbeeld de tekst van de band Klein Orkest over de Muur; ‘alleen de vogels vliegen van Oost naar West-Berlijn’. Of Corneille; voor hem is de vogel hét symbool van vrijheid. Cerneus zegt over zijn dubbelrol: “één van de eigenschappen die een kunstenaar tot kunstenaar maakt, is dat hij, of hij dat nu leuk vindt of niet, ook een leraar is. Hij scherpt als het goed is ons verstand, verrijkt ons gevoelsleven en maakt beelden waar geen woorden voor zijn. “Het lijkt mij gewoon zo mooi om al die gekooide vogels te zien hangen.”

Uiteraard is WOII onderdeel van ons vaste curriculum en zijn er bevlogen docenten die hierover kunnen vertellen. Dit schooljaar besteden we echter speciale aandacht aan het thema vrijheid in de onderbouw, voor de brugklas in brede zin en voor leerjaar 2 is het lesprogramma gericht op WOII. Onze leerlingen maken bij handvaardigheid een eigen ‘vrije vogel’, bij Nederlands een gedicht en bij geschiedenis wordt het thema inhoudelijk behandeld.” Enkele gedichten worden voorgedragen rond 4 en 5 mei en ze kunnen worden meegenomen uit de lege kooien die als stille getuigen achterblijven.

Marc Aijtink, directeur van Artzaanstad, roemt de gedrevenheid van Rob en zijn collegae van Compaen. De enthousiaste directeur is een warm pleitbezorger van het overbrengen van de boodschap van het 4 & 5 mei comité via de kracht van verbeelding: “Wij staan als kunstverhuur/galerie midden in de samenleving en zetelen op het Hembrugterrein. Deze historische plek kent een bewogen geschiedenis. Van werkplek voor 8500 mensen na het uitbreken van WOI tot de bezetting en bijna vernietiging tijdens WOII. En om het rond te maken; nu is het de thuisbasis voor kunstenaars, creatieve ondernemers en natuurlijk Artzaanstad.”

“Wij mogen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid om een jongere generatie bewust te maken van onze geschiedenis. Kunst is bij uitstek een middel om het belang van vrijheid vorm te geven en op deze manier over te dragen aan de jeugd, de toekomst”. Artzaanstad ondersteunt daarom dit unieke project en we zetten alles op alles om ‘Vogels voor Vrijheid’ en de gedichten voor een breed publiek zichtbaar te maken. Daarom maken wij de koppeling met onze expositie ‘75 jaar vrijheid’, te zien in ons prachtige industriële gebouw op het Hembrugterrein.”

——

artzaanstad-vrijheid-zaandam-hembrug-compaen-cerneus