Een beetje terug en een beetje vooruit kijken

5 januari 2022 in Blogs

2022 is begonnen en ons hele team staat in de startblokken om er een knallend kunstjaar van te maken. Dat doen we met een bescheiden maar zeker gemoed. Immers, we kijken als Artzaanstad terug op een goed jaar. En dat is indachtig de drie maanden dicht vanwege corona een fijne prestatie. Ondanks alle beperkingen zochten en vonden we de inspiratie voor mooie, spraakmakende evenementen en exposities.

Want echt waar, zelfs na acht maanden gloeien we nog na van de prachtige samenwerking voor het project ‘Vogels voor Vrijheid’ met Compaen VMBO, in april geopend door Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. Ook denken we met blijdschap terug aan de frisse en hippe expo’s “Flower Tales’ en Materials” met werk van veel nieuwe kunstenaars.

We zetten het afgelopen jaar jonge Zaanse kunstenaars Aron Kroes en Merette Uiterwaal in het zonlicht en vierden de 75e verjaardag van Eleonora Stol. We toonden tijdens kunstbeurs BIG ART twee giga kunstwerken van Jimi Kleinbruinink en van Freddie Soethout; beide behoorden tot de meest gefotografeerde en op Instagram en Facebook gestreamde kunstwerken! En we organiseerden een zeer druk bezochte binnen en buitenoverzichtstentoonstelling als ode aan de te vroeg overleden kunstenaar Hans Blank. Als dank voor het organiseren heeft Artzaanstad van de zonen van Hans, Jan en Rik, het grote huis op wielen in langdurige bruikleen gekregen. Het staat recht tegenover ons gebouw als nieuw landmark van ons en van het Hembrugterrein!

Indachtig het oude jaar beloven we ook in 2022 een aantal gave en spannende tentoonstellingen te organiseren.  Zo staan de expo ‘Zaanse Connectie’ met o.a. nieuw werk van Carolien Wissing en Marlien Venema met gelijktijdig de ‘Çircular Challenge’, een samenwerking met de Green Business club Zaandam,  op de agenda. Eren we de twee broers Ben en Erik Oldenhof met een duo expositie. En staat er een prachtige expo met werk van ‘briljanten kunstenaar van het jaar’ Ad Arma in de steigers. De komende maanden hoor je er vanzelf meer over. Eerst maar eens de signalen krijgen dat we onze deuren weer mogen openen. Tot die tijd kun je voor een gaaf kunstwerk of leuk designcadeau 24/7 onze website bezoeken. Jouw keuze kunnen we bezorgen of je mag het op afspraak bij ons ophalen.

Ondertussen breiden we ook ons kunstenaarsbestand uit met nieuwe kunstenaars om jou als klant nog beter te bedienen. Het is leuk om te zien dat het fenomeen kunstuitleen, zo vorige eeuw, als het ware van stof wordt ontdaan. Wat ooit door hun ouders of grootouders groot werd gemaakt wordt anno nu door steeds meer jonge mensen herontdekt. Minder eigen bezit maar huren is het credo. Wisselen wanneer je wilt voor een schappelijke prijs. Hoe leuk is dat? Vooral omdat je daarmee ook onze mooie stichting zonder winstoogmerk Artzaanstad steunt. Met de verdiende centjes ondersteunen wij kunstenaars en realiseren we mooie educatieprojecten.

Dat doen we met een klein fijn team van medewerkers waarbij liefde voor de kunst en klantvriendelijkheid leidraad is. Van één van die medewerkers hebben we in december afscheid genomen. Na ruim 27 jaar voor Artzaanstad te hebben gewerkt is René van Bossum, onze lijstenmaker, met pensioen gegaan. Wat zullen wij zijn kundigheid, kennis en liefde voor het vak gaan missen! En vooral ook zijn humor, bulderende lach en collegialiteit. Daarom ook nog eens in dit blog een groots dank je wel en diepe buiging voor zijn fantastische inzet.

artzaanstad-kunsthuren-kunstkopen-kunstuitleen-huren-hembrug