Stage bij Artzaanstad

25 februari 2022 in Blogs

Iedere maand schrijf ik, Marc Aijtink, een blog in deze nieuwsbrief. Voor deze keer laat ik de beurt aan Lidewij Schuit, de 16 jaar jonge dame die de afgelopen twee weken bij Artzaanstad stage liep. Het schrijven van een blog leek mij een mooi onderdeel van deze ‘snuffelen aan de kunstwereld’-stage. En bravo, het is een leuk, lezenswaardig verhaal geworden!

Nou, toen er aan mij werd gevraagd of ik een blog wilde schrijven over Artzaanstad en mijn ‘bevindingen’ wilde ik dat best doen.

Ik ben Lidewij Schuit en ik ben 16 jaar. Van mijn middelbare school moest ik stage gaan lopen ergens, het zou een meer toekomstgerichte stage worden dus ik moest even flink op zoek naar een leuke plek. Ik ben redelijk geïnteresseerd in media en kunst, maar kon niet snel een goede plek vinden.

Gelukkig had mijn moeder Esther de Heer, een goeie tip gegeven: om een mailtje te sturen naar Artzaanstad. Er werd best snel gereageerd en na de informatie uitgewisseld te hebben en een telefoongesprek te hebben gehad kon ik hier stage gaan lopen! Ik kreeg er steeds meer zin in. Het zou een stage van 2 weken zijn en Marc had al gezegd dat ik niet met een plumeau hoefde te gaan lopen. Dus dat was wel een fijn vooruitzicht. De eerste dag werd ik meteen goed ontvangen door Sara en Natasja. Ik merkte meteen dat ik het een fijne sfeer vond met leuke mensen. Toen ontmoette ik Marc, hij was meteen enthousiast.

Ik mocht de afgelopen weken verschillende dingen doen en ben zeker nergens tegenaan gelopen. Ik heb bijvoorbeeld een video gemaakt voor de artist Walk en Talk. Van Carolien Wissing en Marlien Venema. Die overigens op de linkedin van Marc staat dus je kunt hem zien 🙂 Samen met Sara heb ik een advertentie gemaakt voor in de Zaanbusiness. Ik ben erg tevreden over het eindresultaat.

Maar hoe ben ik bij kunst gekomen? Ik zit zelf op een vrijeschool en ben dus best veel met creatieve dingen bezig. Ik leer bijvoorbeeld smeden en houtbewerken. Ook hielp het mee dat mijn moeder een kunstenares is. Dus vroeger toen ik als klein meisje worstenbroodjes zat te eten in mijn hangmat in het atelier was mijn moeder aan het schilderen. Op die manier was ik zo best wel onbewust bezig met het in me opnemen van kunst. Ook was ik zelf veel aan het schilderen en tekenen want mijn basisschool was toen naast het atelier van mijn moeder. Dus uit school mocht ik dan zelfstandig naar mama’s atelier fietsen en als ik belde, riep ze uit het raam dat ze eraan kwam. Hup hup de trap af naar beneden en dan ging de deur open. Dan ging ik ook wel eens met graffiti spuiten buiten in de zon, mits het weer er goed genoeg voor was.

Ik had wel altijd de populairste kinderfeestjes op die manier. Ook was er vaak schilderles of kon ik de mooiste surprises maken tijdens sinterklaas op school. Ik zei wel dat ik ze maakte maar meestal raakte ik afgeleid en moest mama heel last minute mijn surprise in elkaar knutselen…  Gelukkig hoeft dat nu niet meer 🙂

In ieder geval waren deze twee weken heel erg leuk, ik kan er zeker een mooi verslag van maken en weet nu beter wat ik later wil gaan doen!
Bedankt Marc, Sara, Natasja, Danny en Lennart!