Sam JAN Drukker en de kinderen

2 december 2021 in Blogs

Op het moment dat ik dit blog schrijf lopen er bij Artzaanstad twee leraressen met acht leerlingen van basisschool de Piramide in de rondte. De kinderen hebben een heel belangrijke taak namelijk het kiezen van kunstwerken die de komende tijd in de school worden opgehangen. Ieder kind mag een werk uitzoeken en uiteindelijk gaan er twee werken mee naar school.

Maar op welke gronden maak je een keuze? Het samen beslissen is een ontzettend leuk en vooral ook leerzaam proces. Als volwassene is het tof te zien hoe de keuze van de werken wordt beargumenteerd en vooral ook hoe harmonieus de selectie definitief wordt. Voor de duidelijkheid; deze kids zijn negen en tien jaar!

Tijdens het kiezen van een aantal kunstwerken wordt ook de expositie The Home Collection bekeken. De verscheidenheid in beeldtaal op de schilderijen en foto’s is enorm en dus ook de reacties. Van sommige werken wordt verschrikt weggekeken, een aantal andere worden juist zeer gewaardeerd vanwege vorm en of fijne kleuren. De educatieve functie die wij als Artzaanstad op zo’n moment hebben is niet te onderschatten en daar zijn we best trots op.

Eén schilderij, volgens volwassenen het topstuk van de expo, krijgt erg veel reactie. Verbaasde blikken over het waarom van deze prachtige naakte vrouw: “Juf, juf, waarom loopt ze met plastic tassen?” Maar voor de juf daar dieper op in hoeft te gaan is de aandacht alweer verplaatst naar een hobbelpaard, kinderbureau en schilderij met fruit. Ik schreef al; de expositie is divers en brengt onze uitgebreide collectie onder de aandacht. Wellicht dat een mooi kunstwerk ook jou door de donkere wintermaanden heen helpt. En als je een werk huurt kun je dat als de lente aanbreekt alweer omwisselen voor iets anders. Onze slogan is niet voor niets: be smart rent art!

Het schilderij waar de kinderen zo naar keken is het prachtige doek “Vrouw met Koffer’ van Sam Drukker. De schilder, beroemd voor zijn waanzinnige portretten, staat nu centraal in een imponerende tentoonstelling in museum JAN in Amstelveen. De titel van de expo luidt ’ONDERWEG’. Drukker schildert op oude doeken of gevonden materialen. Waar de meesterlijk geportretteerden vandaan komen is een raadsel. En waar ze naar op weg zijn…..? hebben de mensen een doel? Of zijn ze wellicht ontheemd?

De tentoonstelling met werk van Sam Drukker is tot en met 20 maart 2022 in museum JAN in Amstelveen te bezoeken. Mocht je een mooi werk van Sam thuis willen hebben; Artzaanstad heeft meerdere werken in de collectie die je zowel kunt huren als kopen.

Onze expositie The Home Collection is tot en met zaterdag 8 januari bij Artzaanstad te bekijken. We tonen werk uit onze collectie, leuke door team Artzaanstad gepimpte meubels en superleuke decembercadeaus voor de Sint of onder de kerstboom. Alle reden om naar het Hembrugterrein te komen. Op onze website lees je onze openingstijden.

samdrukker-artzaanstad