RUN BABY RUN!

17 mei 2019 in Blogs

De hoogste tijd om een nieuw blog te schrijven. Al is het maar om jullie nog eens te enthousiasmeren voor de lopende foto-expositie “LOOK AT ME!” die je nog tot en met morgen, zaterdag 18 mei kunt bezoeken. De foto’s zijn heerlijk om naar te kijken en over een groot aantal valt er ook het nodige te vertellen. Bijvoorbeeld over de foto’s van Hans Withoos. Twee foto’s komen uit de serie Withoos meets Withoos waarin Hans oude schilderijen van zijn voor-voorvader als achtergrond gebruikt.

Deze Matthias Withoos leefde in de tweede helft van de 17e eeuw en woonde in Hoorn. In die tijd leefde daar ook de in Amersfoort geboren Casper van Wittel. Zijn werk werd zeer sterk door Matthias Withoos beïnvloed. Rond 1675 vertrok van Wittel naar Italië waar hij een zeer gevierd kunstenaar werd, geroemd om zijn Italiaanse stadsgezichten. De afgelopen maanden was er een grote, zeer drukbezochte tentoonstelling in museum Kade in Amersfoort, waar ook een aantal schilderijen van Matthias Withoos te zien waren. Prachtig hoe Hans deze oude meesters in zijn foto’s heeft verwerkt tot een soort dubbelcompositie die iedereen tot in de haarvaten weet te raken.

En omdat de expo zo mooi is nog maar even wat reclame: behalve foto’s van Hans zijn er foto’s van aanstormende talenten als Sven Signe den Hartogh en Daniek Dijkstra en bekende topfotografen als Hendrik Kerstens, Kenneth Stamp en Carla van de Puttelaar. En je weet het natuurlijk al lang maar toch roep ik het opnieuw: Bij Artzaanstad kun je alle foto’s bewonderen, huren en kopen! Zaterdagmiddag is trouwens de finnisage. Dit keer geen echt feestje maar gewoon de laatste kans om te komen kijken. We staan klaar om je met open armen te ontvangen.

Het wijntje ter afsluiting zal ik deze keer echter overslaan. Want de volgende dag loop ik samen met collega Fleur Pastoors de 10 kilometer in de Zaanse bochtrun in Wormerveer; een superleuke nieuwe run rondom de Zaan. Artzaanstad ondersteunt dit mooie initiatief van harte en daarom zijn we partner/ sponsor geworden. Het wordt een stralende dag, voor een beetje hardloper misschien wel iets te warm maar we gaan natuurlijk ons beste beentje voorzetten.

Dat hardlopen is voor mij wel een belangrijk ding. Ik woon in Hilversum en de groene omgeving aldaar is echt geweldig om in rond te razen. Inmiddels ontdek ik echter ook steeds meer de omgeving van Zaanstad. Ik reis altijd met de trein maar de laatste weken doe ik dat twee keer per week in mijn sportbroek plus hardloopschoenen. De reis stopt dan op Amsterdam Centraal. Vervolgens loop ik of via Amsterdam West naar de pont in Westpoort of de lange route via Amsterdam Noord en de Achtersluispolder. Het water is als het groen en verder loop ik langs fabrieken, de havens, grote schepen, Industrieel erfgoed, over de Coentunnel en langs de Noorderplas naar het Hembrugterrein.

En als ik dan met het zweet op mijn voorhoofd met een gelukzalig gevoel de deur van Artzaanstad open en voor ik hier onder de douche stap in onze ruimte rondkijk besef ik steeds weer opnieuw; wat voel ik mij een rijk mens!

Volgende week een nieuw blog; dan over de nieuwe expo die zaterdag 25 mei opent.