Ontmoet Ruud Douma, de man achter Dolly Bellefleur

26 juni 2022 in Nieuws

Ontmoet Ruud zondag 26 juni

Wie is Ruud Douma? Ontmoet de man achter Dolly Bellefleur op 26 juni.
Hij is vanaf 14 uur aanwezig voor een gezellig gesprek, een persoonlijke rondleiding of alleen een kop koffie en doe een greep uit de grabbelton die Dolly heeft neergezet.

 

Alter ego
Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma. Als boegbeeld van de LHBT+ beweging vraagt Dolly al 30 jaar op haar geheel eigen wijze aandacht voor mensenrechten in het algemeen, en de acceptatie van LHBT+ in het bijzonder. Voor haar tomeloze inzet voor de emancipatiestrijd van LHBT+ werd zij in 2012 verkozen tot Roze Lieverdje, ontving ze in 2014 uit handen van Eberhard van der Laan de Andreaspenning van de stad Amsterdam en werd in 2020 de Bob Angelo Penning aan Dolly uitgereikt.

Hoe het begon
Op de biljarttafel van een plaatselijk café, ontpopte het eigengereide zusje van Barbie zich tot een voortvarende vrouw die met haar optredens in één klap afrekent met het aloude travestie-cabaret. Dolly Bellefleur staat voor kwaliteit. Geen playback, maar eigen zang. Geen parodie op vrouwelijke vedettes, maar een eigen stijl. In de woorden van Bellefleur: “Ik ben een beauty with brains.

Het is niet nodig om je aan te melden.
Kom gewoon langs en sluit je aan bij de ‘family of diversity’. 

 

De expositie

Op 3 juni opende Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer, de expositie Made in Dolland – De beeldtaal van Dolly Bellefleur waarin je wordt meegenomen langs 30 jaar Dolly Bellefleur. Ze werd o.a. gefotografeerd door Piek, Jan van Breda en Erwin Olaf, getekend door Joost Swarte, Wilbert van der Steen en Elisa Pesapane, gebeeldhouwd door Joke Hak en Chrystl Rijkeboer. De Dolly-broche gemaakt door ontwerper Michael Barnaart, de Dolly-tas van Sacha Wendt, Dolly-colliers, Dolly kalenders en Dolly verkiezingsposters zijn allemaal te zien (en soms ook te koop) in de tentoonstelling.

Maar het middelpunt van de expositie zijn de flamboyante creaties die zijn ontworpen en gemaakt door couturier Tycho Boeker.