MADE IN DOLLAND – De beeldtaal van Dolly Bellefleur

Geplaatst in Exposities, Nieuws

VAN ZATERDAG 4 JUNI TOT EN MET ZONDAG 7 AUGUSTUS 2022 IS BIJ KUNSTUITLEEN/ GALERIE ARTZAANSTAD OP HET HEMBRUGTERREIN DE SPRAAKMAKENDE TENTOONSTELLING ‘MADE IN DOLLAND’ DE BEELDTAAL VAN DOLLY BELLEFLEUR TE ZIEN.

Vanaf 1989 staat Dolly Bellefleur (alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma) op de planken maar ook op de barricades. Zowel in taal, in (lied)teksten, columns en gedichten maar ook in beeld, in bijvoorbeeld cartoons, foto’s, muziekclips en kostuums, toont Dolly zich een ware activist. In Made in Dolland ligt de nadruk op Dolly’s eigenzinnige beeldtaal. Beeldmateriaal dat als doel heeft om Dolly’s boodschap ‘Laat liefde regeren’ te verbeelden, uit te dragen, te versterken en te onderstrepen. Zoals Dolly altijd zegt: ‘Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family. Let’s celebrate diversity!’

Dolly Bellefleur is niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland een boegbeeld voor de LHBT+ gemeenschap. Voor haar belangrijke werk werd ze o.a. door COC Nederland onderscheiden met de Bob Angelo Penning. Naast de strijd voor acceptatie van LHBT+ rechten zet activist en artiest Bellefleur zich onvermoeibaar in voor culturele diversiteit en minderheden. De expositie vormt de basis van een negen weken durend feest van diversiteit, tolerantie en kansengelijkheid.

In de tentoonstelling is een selectie te zien van de flamboyante creaties die Dolly vanaf 1989 heeft laten maken in nauwe samenwerking met haar vaste kostuumontwerper Tycho Boeker.

Daarnaast gaat het in deze kleurrijke tentoonstelling om de beeldtaal die Dolly Bellefleur al meer dan drie decennia gebruikt om belangrijke thema’s als emancipatie, (on)gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit, mannelijkheid/vrouwelijkheid, protest en activisme bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Er is werk te zien dat Dolly Bellefleur sinds 1989 heeft gemaakt in samenwerking met gerenommeerde fotografen, grafisch vormgevers, ontwerpers, beeldend kunstenaars en (strip)tekenaars waaronder internationaal bekende kunstenaars als Erwin Olaf en Joost Swarte.

In Dolly’s galerie is werk te zien uit de collectie van ARTZAANSTAD van onder andere Hans Withoos, Stefan Gross, Peter Keizer, Inez van Lamsweerde, Netty van Osch en Chrystl Rijkeboer.

Tot dinsdag 28 juni is buiten op het Hembrugterrein tevens de indrukwekkende tentoonstelling ‘LEGALE LIEFDE’ te zien. Deze expositie bestaat uit 20 billboards met foto’s ter gelegenheid van 20 jaar huwelijk voor iedereen. De foto’s zijn gemaakt door Ernst Coppejans.

PINK TWEEDE PINKSTERDAG

Fotografie: Piek

Pink Tweede Pinksterdag met Dolly Bellefleur

Speciaal voor de Zaan Pride stelde Dolly Bellefleur, alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma, een gevarieerd programma samen. Met liedjes in alle kleuren van de regenboog. Op de piano begeleid door Kees van Zantwijk passeren roze strijdliederen, schalkse smartlappen en literaire luisterliedjes in rap tempo de revue. Frau Antje van het Verkeerde Kantje trakteert je op kleinkunst klassiekers als Sorry dat ik besta (tekst: Annie M. G. Schmidt, muziek: Harry Bannink) maar ook zelfgeschreven nummers als Roze Planeet, Homomonument en Those were the gays. Maar geroemd om haar hilarische improvisaties weet je eigenlijk nooit wat La Bellefleur je uiteindelijk echt voortovert. Laat je dus compleet verrassen. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan kunstuitleen en galerie Artzaanstad. Hier is van 4 juni tot en met 7 augustus de tentoonstelling MADE IN DOLLAND, de beeldtaal van Dolly Bellefleur te zien.

Tweede Pinksterdag 6 juni, aanvang: 15.00 uur

Tickets: 17,50
Bestel ze hier

Fotografie: Piek