Look at me!
13 april 2019 in Exposities, Nieuws
Er is veel werk verzet om deze bijzonder fraaie fototentoonstelling samen te stellen waarbij het portret centraal staat. Hierbij is het gelukt om een groot aantal zeer bekende en gerenommeerde als ook een aantal jonge veelbelovende fotografen/kunstenaars samen te brengen.
Look at me! Daagt je uit verder te kijken dan het mooie plaatje. Ontdek de fotograaf, de mens achter de foto, maar misschien ook jezelf in het portret. Zie hoe verschillend we zijn en hoe de fotografen dit ieder op een eigen manier verbeelden. De één confronterend, de ander dromerig. Foto’s waarbij heel bewust met licht wordt gespeeld; kleurrijk of juist ingetogen.
Artzaanstad richt zich op kwaliteit en diversiteit. En dat is ons ook bij deze tentoonstelling gelukt. Daar waar mogelijk zoeken we de Zaanse connectie. Hoe leuk en bijzonder is het dat in deze expositie, met Rogier van ’t Slot, Ruben Timman (beiden wonend en werkend vanuit Zaandam) en Carla van de Puttelaar (alhier opgegroeid) Zaandam bijzonder goed wordt vertegenwoordigd.
Look at me! werd zaterdag 13 april geopend door Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum.
Look at me! Laat werken zien van:
Carla van de Puttelaar (courtesy Roy Kahmann Gallery)
De fotografie van Carla van de Puttelaar laat het oog op vele niveaus de huid aanraken. Door haar lens maakt ze de kijker bewust van de gevoeligheid en de sensualiteit van de huid, die ze in detail onderzoekt, waarbij ze het belang van de vormen en de structuur die de huid omhult niet uit het oog verliest. Het vrouwelijk lichaam is lange tijd haar hoofdonderwerp geweest, maar de laatste jaren is ze ook succesvol begonnen met het onderzoeken van de huid en textuur van bloemen, vooral die op de rand van vervaging. Hierin heeft ze dezelfde fascinerende gevoeligheid en sensualiteit ontdekt als in haar vrouwelijke modellen. Natuurlijk licht is een van Carla’s belangrijkste hulpmiddelen en troeven. Ze laat het licht spelen met haar onderwerpen en vangt het op het meest verleidelijke moment en waarna het voor altijd is vastgelegd. Carla van de Puttelaar heeft altijd een grote interesse in portretkunst gehad. Haar portretfoto’s zijn minder bekend dan veel van haar andere werk, maar hebben altijd een intrinsiek en essentieel onderdeel ervan gevormd. Ze zijn ontstaan als gratis werk, of als het resultaat van een commissie, zoals een serie die in 2015 werd gedaan voor The New Yorker. Net als al haar andere foto’s worden haar portretten gemaakt in natuurlijk noordelijk licht. Hierin is haar liefde voor portetten van de oude meesters duidelijk herkenbaar. Carla streeft naar een intens beeld van de geportretteerde, waarin het oog een belangrijk aandachtspunt is. Ze is dol op het vangen van een specifieke, tijdelijke uitdrukking, emotioneel of krachtig, maar altijd individueel.
Hendrik Kerstens
Door middel van fotografie onderzoekt Hendrik Kerstens zijn gevoelens van verantwoordelijkheid, kwetsbaarheid en liefde die hij voelt tegenover zijn dochter Paula. Dat begon met familiesnapshots, maar naarmate Paula fysiek en geestelijk groeide, zocht Kerstens naar een meer artistieke manier om deze verandering vast te leggen. Dat leidde tot zijn interpretatie van de grote Nederlandse meester-schilders van de 17e eeuw
Hans Withoos
De fotografie van Hans Withoos speelt zich af in een wereld van decadentie en overvloed. Het is een wereld die tegelijkertijd vertrouwd en anders is. De afgebeelde figuren in zijn werk worden archetypen, de kijker achterlatend met een gevoel van vervreemding. De beelden roepen soms emoties op zoals lijden, sensualiteit en kracht; op andere momenten helemaal zijn ze bewust verstoken van elke emotie.
Jitske Schols
In het werk van Jitske Schols spelen herinneringen en verbeelding een belangrijke rol. Ze groeide op op een landgoed dat door de eeuwen heen is bewoond en bezocht door vele grote kunstenaars. Dat is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Haar werk is sterk beïnvloed door de Nederlandse kunstenaars die daar eind 19e eeuw leefden en werkten.
Ruben Timman
Ruben portretteerde talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld. De portretten tonen de mensheid in al zijn rauwheid, verdriet en uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd laten zij schoonheid, waardigheid en hoop zien. De portretten zijn onderdeel het Museum of Humanity. Dit museum bevindt zich op loopafstand van Artzaanstad en is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.
Elizabeth Koning
Voor Elizabeth Koning bestaan er geen grenzen. Jarenlang woonde en werkte Elizabeth in Milaan (Italië), vervolgens Londen en opnieuw terug naar Milaan, waarin zij veel van de reclame-wereld en de hotspots van Noord-Italië heeft gezien. De wereldse mode-scene, verfijnde ontwikkeling, de intellectuele en artistieke smaak die Italië heeft gebracht gaf haar een dieper cultureel bewustzijn. Maar natuurlijk ook, het ongebreidelde geluk en de schitterende feesten op de eilanden, de daken, het uitzicht en de panorama’s. Overal is er oude kunst en nieuwe, verfijnde smaak. Na vijftien jaar, keerde zij terug naar Nederland, op zoek met een vernieuwde kijk op de typisch Nederlandse culturele scene.
Tanneke Peetoom
Tanneke Peetoom is een Nederlandse fotografe, autodidact, geboren in 1967. In oktober 2010, kreeg ze van haar man haar eerst fotocamera en sindsdien heeft ze het niet meer losgelaten. Ze begon met het maken van foto’s van haar dochters, vervolgens ook van de vriendinnen van haar dochters. Al snel ontving ze haar eerste opdrachten. Tanneke heeft haar unieke eigen stijl ontwikkeld, heldere portretfoto’s, altijd gemaakt met natuurlijk licht en met een romantische look. Ze fotografeert kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. ze benadrukt de puurheid en kwetsbaarheid van het kind met de hoofdfocus op de ogen. Ze heeft meerdere publicaties in tijdschriften, 8 boekcovers en een vermelding in het boek ‘De nieuwe Nederlandse Fotografietalenten 2014. In 2015 heeft ze de tweede prijs gewonnen bij een prestigieuze Europese fotowedstrijd; PX3 Prix de la Photography Paris”.
Rogier van ‘t Slot (courtesy Galerie Project 2.0 Den Haag)
De werken van Rogier zijn ontstaan uit een belangstelling voor de maatschappelijke spanning tussen orde en wanorde, tussen geoorloofd en ongeoorloofd en tussen binnen en buiten de lijnen. Rogier speelt met zijn eigen worstelingen, worstelingen zoals vele die hebben. Door naar anderen te kijken en deze te volgen onderzoekt hij -spiegeling–reflexiviteit -dualiteiten.
Daniek Dijkstra
Fantasie en sprookjes vormen een terugkerende inspiratie in Danieks werk. Laag na laag creëert zij een nieuw beeld dat de kijker meeneemt naar een parallel universum, hierbij maakt Daniek gebruik van ‘found footage’ en verschillende media, maar ook van haar eigen foto’s. Emoties uit de echte wereld zoals angst, spanning, verduistering, maar ook geluk zijn uitgangspunten voor het maken van een nieuwe werk. Ze gebruikt de grens tussen droom en nachtmerrie, haar speeltuin, in het vormen van een verhaal dat moet samenkomen in de geest van de kijkers.
Kenneth Stamp
Fotograaf Kenneth Stamp beperkt zich niet tot een aspect van de fotografie. Zijn werk omvat naast portretten op locatie en in de studio, ook landschappen. Kenneth heeft al diverse bekende Nederlanders voor zijn lens gehad voor een mooi portret. Tijdens de expositie laat hij zijn vrije werk zien.

Sven Signe den Hartogh
Sven Signe den Hartogh
Sven Signe den Hartogh identificeert zichzelf als kunstenaar, omdat dit voor hem het meest
geschikte woord is voor zijn visie op creatie en gedachten die zich manifesteren in concrete
objecten of abstracte uitdrukkingen. Zijn eindeloze behoefte aan expressie is uit zich in een breed
scala aan media, zoals fotografie, schilderen, film, installatie en design. Voor hem loopt kunstenaarschap parallel aan menselijke ontwikkeling en is de zoektocht constant. Hij vertaalt de zoektocht naar zijn innerlijke zelf door werk te maken dat rust op het fundament van eerlijke creatie, eindeloze nieuwsgierigheid en esthetische schoonheid. Zijn werk kenmerkt zich door te onderzoeken hoe mensen omgaan met de wereld om hen heen. Hij gelooft dat alles wat je creëert een weerspiegeling is van iets dat van binnenuit komt en een vertaling is van je levenservaring op een bepaald moment in de tijd. Op de vraag hoe hij kunst definieert, antwoordt Sven: “Het voelt alsof kunst vorm geeft aan
energie, het is een eindeloos gevoel dat alles overstijgt.” Sven werkt op internationaal niveau voor musea en galeries.
Jack Burger
”Fotografie geeft mij de mogelijkheid om beelden uit mijn hoofd te creëren. Ik haal mijn inspiratie uit het echte leven en mijn verbeelding. Mijn werk is sereen en expressief. De kracht en het magische van licht inspireert mij op elk moment van de dag. Mijn passie is een verhaal vertellen door middel van conceptuele portretfotografie. Met mijn beelden stimuleer en provoceer ik graag de verbeeldingskracht van de kijker. Mijn beelden vertellen vaak een verhaal. De inhoud van die verhalen laat ik graag over aan de verbeelding van de kijker.” Aldus Jack Burger.
De expositie loopt t/m zaterdag 18 mei