Kunsteducatieproject onthuld

20 juli 2018 in Nieuws

Kunsteducatieproject tentoongesteld op Stadhuisplein

Op de laatste schooldag voor de zomervakantie werd het resultaat van het kunsteducatieproject “De meester en zijn pupil” feestelijk onthuld door wethouder Sanna Munnikendam. Een replica van dit enorme vierluik, gebaseerd op het schilderij “Guernica” van Pablo Picasso uit 1937, is tijdens de zomermaanden te zien op het Stadhuisplein in Zaandam. Het origineel wordt voor onbepaalde tijd op het Compaen VMBO in Zaandam tentoongesteld.

Levensgroot doek
“De meester en zijn pupil” is een initiatief van kunstorganisatie Artzaanstad en vakdocent en kunstenaar Rob Cerneus in samenwerking met Rabobank Zaanstreek. Ongeveer 20 leerlingen van verschillende Zaanse basisscholen en het Compaen VMBO werkten onder bezielende leiding van Cerneus bij Artzaanstad op het Hembrugterrein aan het levensgrote doek. Het werk werd voltooid op de openingsdag van het Artzaanstad Event eind mei, waarna het een prominente plek kreeg op de driedaagse kunstbeurs.

Geslaagde pilot
Het project krijgt volgend schooljaar mogelijk een vervolg. Fleur Pastoor van Artzaanstad zegt hierover: “De meester en zijn pupil” was een zeer geslaagde pilot, die we graag een vervolg willen geven. We vinden het als culturele organisatie erg belangrijk aandacht te besteden aan kunsteducatie. Ons initiatief is zowel door de betrokken onderwijsinstanties als sponsor Rabobank Zaanstreek erg enthousiast ontvangen. We zullen gezamenlijk de mogelijkheden onderzoeken om een structureel vervolg aan het project te geven met bijvoorbeeld iedere keer een ander kunstwerk of thema centraal.”

Actueel onderwerp
Het schilderij “Guernica” toont het bombardement op de stad Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. “Paradoxaal genoeg schilderde Picasso de verschrikkingen van die oorlog ontzettend ontwapenend en wonderschoon. Het onderwerp van het doek wekt ook vandaag de dag associaties op met bijvoorbeeld de verwoestende oorlog in Syrië. Daarmee is het ruim tachtigjarige doek anno 2018 nog steeds actueel”, licht Rob Cerneus toe.

“Every child is an artist. The Problem is how to remain an artist once we grow up.“ – Pablo Picasso (1881-1973)


Het originele schilderij “Guernica”- Pablo Picasso

Meet the pupils!

Bron: Noordhollands Dagblad d.d. 26-05-2018

De trotse maestro met zijn pupillen en wethouder Sanna Munnikendam

Een prachtig resultaat!

Wethouder Sanna Munnikendam houdt na de onthulling een toespraak

Na afloop was er een gezellige receptie in het iconische Hotel Intell