Blog: Jezelf mogen zijn

2 juni 2022 in Blogs, Nieuws

In mijn vorige blog gaf ik al een voorproefje over de tentoonstelling ‘MADE IN DOLLAND, de beeldtaal van Dolly Bellefleur’. Terwijl ik dit schrijf is het team van Artzaanstad samen met Dolly Bellefleur van ’s morgens vroeg tot het einde van de dag bezig met het inrichten van deze bijzondere expositie. Want over enkele dagen, op zaterdag 4 juni, zwaaien de deuren open! Precies in het weekend dat in Zaanstad voor de derde keer Zaanpride begint.

Natuurlijk draait het bij ons als kunstuitleen/ galerie om mooie en spannende kunst. Maar als stichting vinden wij het ook belangrijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Dat doen we op diverse manieren bijvoorbeeld met schoolprojecten. Nu doen we dat door  het organiseren van de expositie ‘MADE IN DOLLAND. Dolly Bellefleur, (alter ego van Ruud Douma) is al ruim 30 jaar een ster. Vanaf 1989 staat ze als entertainer op de planken maar ook als activist op de barricades. Die facetten worden duidelijk in deze expo waarvan Dolly het stralende middelpunt is. ‘MADE IN DOLLAND’ vormt de basis van een negen weken durend feest van diversiteit, tolerantie en kansengelijkheid. Er is aandacht voor de LHBT+ gemeenschap en een probleem waar Dolly als kind veel mee te maken had: pesten. Maar laat je niet afschrikken. In de ruimte bij Artzaanstad is het grootse motto van Dolly het leitmotiv van de expositie: ‘Laat liefde regeren!’.

Wat is er allemaal te zien? De eyecatchers van de expo zijn de kleurrijke en feestelijke creaties die Tycho Boeker in samenwerking met Dolly heeft ontworpen en gemaakt. Ze staan voorzien van prachtige door Dolly zelf geschreven teksten in de ruimte te pronken. In de loop der jaren zijn er door veel kunstenaars, waaronder grote namen als Erwin Olaf, Piek en Joost Swarte portretten en tekeningen van Dolly gemaakt. We tonen er aantal naast, speciaal voor deze expo gemaakte, nieuwe werken van onder andere Piet Paris, Chrystl Rijkeboer, Airco Caravan en Pieter Hogenbirk.

En natuurlijk heeft Dolly werk uit de collectie van Artzaanstad collectie gezocht. Zo zie je werk van onder andere Hans Withoos, Netty van Osch, Jeroen Franssen, Sven Hofman, Rob Scholte en George Maas.

Als onderdeel van ZAANPRIDE en ‘MADE IN DOLLAND toont Artzaanstad in samenwerking met Stichting Open Mind ook de indrukwekkende tentoonstelling ‘LEGALE LIEFDE’. Deze expositie bestaat uit 20 billboards met foto’s van Ernst Coppejans, als een ode aan 20 jaar openstelling van het burgerlijk wetboek ofwel ‘ huwelijk voor iedereen’. Je ziet de foto’s buiten op het Hembrugterrein; aan de overkant van ons gebouw, in en om het geweldige skatepark.

Waar we erg blij en dankbaar voor zijn is de grote steun die we van de gemeente Zaanstad krijgen voor de realisatie van ‘Made in Dolland’. Ook de organisatie van Pride Amsterdam steunt ons project met een mooie bijdrage. Daarom kunnen we de expositie tot en met zondag 7 augustus, tevens de laatste dag van de Pride in de hoofdstad, door laten gaan. Ondertussen hopen wij natuurlijk dat jij als Artzaanstad-volger de expositie ook omarmt en dat daarmee de expositie de aandacht krijgt die het verdient. Dus kom langs en laat je meevoeren in de wereld van Dolly. Neem je vrienden, familie en je kids en kleinkids mee. Geniet van de mooie kunst en misschien krijg jij of een van je gasten wel een verfrissende blik op waar het in dit leven echt omdraait. Gewoon jezelf mogen zijn en gerespecteerd worden om wie je bent. Dat willen we toch allemaal!