Expositie ‘HOUT’

20 juni 2019 in Exposities, Nieuws

ARTZAANSTAD bracht van donderdag 20 juni  tot en met zaterdag 13 juli in samenwerking met FKG Architecten aan de Zaan het hout terug naar Zaanstad middels de expositie “HOUT!”. Aanleiding was het festival ‘WE MAKE THE CITY’ dat in Amsterdam en Zaandam plaatsvond en het 60 jarig bestaan van FKG Architecten aan de Zaan. De feestelijke opening door gedeputeerde van Noord-Holland, Zita Pels was op zaterdag 22 juni.

Het festival ‘WE MAKE THE CITY’ draait om de rol die de bewoners van de stad (kunnen) hebben aan de maakbaarheid van de stad. Wij gaan terug naar de Zaanse historie waarin de houtbouw een belangrijke rol speelde; de bomen over de Zaan naar de houtzaagmolens en houtfabrieken. In deze expositie krijgt daarom hout de centrale rol. Als ontwerpers is architectenbureau FKG een belangrijke speler, letterlijk als makers van de stad. Bij hun laatste ontwerpen zoals ‘Brokking aan de Zaan’ in Westknollendam gebruikt FKG hout voor de gevels. De viering van hun 60 jarig bestaan is voor FKG Architecten aan de Zaan een prachtige aanleiding de expositie “HOUT” te ondersteunen. Als een cadeau aan heel Zaanstad.

Op de expositie was waanzinnig werk te zien van kunstenaars Rob Cerneus, Diederick Kraaijeveld, Meindert Regoort, Mark van Praagh, Serge Verheugen. Bekijk hier de teaser over het maken van Manhattan door Diederick Kraaijeveld.  Behalve kunstwerken toonden we ook toegepaste kunst van ontwerpers: van Cleo Ebbing hebben we prachtige houten tassen en van Lex Pott brachten we zijn superhippe moderne versie van de houten klomp (middels de stellage die in april bij de Salone di Mobile in Milaan te zien was). Ook was het werk te zien van Studio Hamerhaai, zij maken meer dan de wel bekende en originele Rijkswachters.

Verder exposeerden we op de entresol schilderijen en andere werken met een relatie tot hout.

De opbouw van de tentoonstelling op 20 en 21 juni viel samen met het begin van festival WE MAKE THE CITY. De feestelijke opening werd op zaterdag 22 juni verricht door gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Zita Pels.

Rob Cerneus bewerkte deze dagen zijn kunstwerken live bij Artzaanstad. Op 21 juni was Rob Cerneus hier met zijn leerlingen van het Compaen. Bekijk de korte registratie die gemaakt werd door het Noordhollands Dagblad.

De laatste dag van het festival was op zondag 23 juni met onder andere een lezing van Eva Stache.