HIEP HIEP HOERA VOOR FKG ARCHITECTEN AAN DE ZAAN EN VOOR BIND!

7 juni 2019 in Blogs

Na de heftige regenbuien en rukwinden van de afgelopen dagen schijnen we in Nederland ook vandaag weer aan de beurt te zijn. Het land kleurt volgens het KNMI weer met code geel of oranje.

Als ik naar de schade op ons Hembrugterrein krijg durf ik er maar niet aan te denken wat er bij code rood gebeurt. Veel prachtige grote oude bomen zijn bij ons omgewaaid en bij onze buren van Magazijn 14 schijnt zelfs het dak even los te zijn gekomen. Bizar! Wij zijn letterlijk ontkomen, wellicht omdat de wind voor ons uit de “goede” richting kwam.

Op een andere manier gaat het bij ons trouwens binnenkort wel binnen stormen maar dan middels de nieuwe tentoonstelling HOUT, die zaterdag 22 juni opent. Zo kort en simpel als de titel is, zo omvangrijk zijn de voorbereidingen en dat allemaal voor een, ik beloof het je, waanzinnige spraakmakende tentoonstelling.

De voorgeschiedenis van deze expo wil ik je niet onthouden. Al een paar dagen na mijn aantreden was er een avond van het Zaans Platform over het plan om Zaanstad mee te laten doen met festival WE MAKE THE CITY (20- 23 juni). Tijdens dit festival draait het om de mensen, de inwoners, de makers van de stad. Een maand later was er wederom een avond dit keer over de historie van het hout in Zaanstad en vooral waar is het hout gebleven? De boomstammen die vroeger over de Zaan naar de houtzaagmolens gingen, de houten huisjes en de houtfabrieken als Bruynzeel. Als niet Zaankanter genoot ik enorm van dit verhaal en het was voor mij duidelijk dat wij tijdens dit festival “het hout naar Zaanstad terug gaan brengen”. Wat begon als een idee voor een paar dagen festival is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige expositie die van 20 juni tot en met 13 juli bij ons zal plaatsvinden.

Tijdens het organiseren bleek dat het bekende Zaanse architectenbureau FKG Architecten aan de Zaan haar zestig jarig bestaan bij ons wilde vieren. FKG ontwerpt haar huizen steeds duurzamer, onder andere doormiddel van het toepassen van houten gevels. Ziedaar de prachtige connectie en onmiddellijk was het idee geboren dat FKG Architecten aan de Zaan haar naam aan deze expositie verbindt. Zodat iedereen in Zaanstad en omgeving hun feestje mee kan vieren. In mijn volgende blog zal ik uitgebreid vertellen over wat voor moois en spannends er allemaal te zien en te doen is. Want bij een feestje en een festival hoort natuurlijk behalve heel mooie kunst ook een fijn en leuk programma.

Tot die tijd kun je nog bij ons genieten van de op 25 mei geopende tentoonstelling NIEUWE AANWINSTEN. De reacties zijn erg positief en er zijn al een mooi aantal werken verhuurd en/of verkocht. Je hebt nog tot volgende week zaterdag de tijd om langs te komen.

Tenslotte wil ik vanaf deze plaats Bas Kinsbergen en Judith Pelgrom van BIND, het creatieve buurthuis van het Hembrugterrein, namens het hele team van Artzaanstad van harte feliciteren met de toekenning van de Culturele Prijs Noord-Holland 2019 door het Prins Bernard Cultuurfonds. Al sinds mijn aanstelling werken we met hen samen bijvoorbeeld door het organiseren van het Adventivent en het Paasivent. Behalve dat Bas en Judith ongelofelijk leuke en lieve mensen zijn maken ze van BIND een prachtig plek in het hart van het Hembrugterrein; chapeau!

—————————-

Alle data op een rijtje:

Tot en met zaterdag 15 juni: expositie NIEUWE AANWINSTEN

Donderdag 20 juni tot en met 23 juni Festival We make the City