Het waanzinnige Hembrugterrein

31 maart 2022 in Blogs

Ruim twee jaar is het mij gelukt het coronavirus uit mijn lijf te houden, maar nu is het dan toch zover en lig ik behoorlijk gehavend in bed. Maar, ‘duty calls’, dus kruip ik achter mijn laptop om toch een fijn blog te schrijven. Gelukkig ontbreekt het mij niet aan schrijfstof dus daar gaan we.

Artzaanstad is gevestigd in een prachtige oude fabriekshal op het waanzinnige Hembrugterrein. Tot 2003 was dit afgesloten gebied onderdeel van de oude munitiefabriek, één van de grootste geheimen van Nederland. Sinds die tijd is er veel veranderd. Heel langzaam zijn er bedrijven en veel creatievelingen op dit terrein neergestreken. Inmiddels zijn er plannen voor woningbouw en nog meer creatieve industrie. Na vele tegenslagen, zoals afgewezen bestemmingsplannen, heeft de gemeenteraad in maart het stedenbouwkundig plan vastgesteld; de opmaat voor enerverende ontwikkelingen in dit gebied. Zo komt er woningbouw op het gebied links van de weg waarmee je het terrein betreedt. Op het oude gedeelte blijven bijna alle bestaande panden behouden. Deze worden de komende jaren gerenoveerd. Er komt een verbinding met de nieuw te bouwen wijk Houthavens, aan de andere kant van de den Uylbrug, en het unieke plofbos zal binnen enkele jaren vrij toegankelijk worden, een geweldig natuurgebied voor recreatie.

Voor Artzaanstad zijn dit vanzelfsprekend fijne ontwikkelingen. Binnen enkele jaren zal de levendigheid enorm toenemen. Omdat nieuwbouw in een deel wordt geconcentreerd zal de rest voor een groot deel authentiek blijven. Daar zijn wij bijzonder blij mee.

Ook nu gebeurt er al van alles op het terrein. Het Hem opent weer, Bij Bind en Lab 44 kun je drinken en eten en natuurlijk is Ruben Timman nog steeds actief met zijn prachtige museum Museum of Humanity. Verder vind je naast ons het Hembrugmuseum, onderdeel van het Zaans Museum.

In het gebouw naast ons opent dit weekend HOTEL WONDERLAND. Vlak voor de lockdown in november zouden zij al opengaan. Geweldig om te zien dat zij de afgelopen maanden hebben gebruikt om hun fantastische onderdompeltheateravond nog leuker en beter te maken. Nu kun je erheen en ik roep je op dat ook te doen. Het is een fijne avond uit met prachtig theater en erg lekker eten. Kijk op hun website voor alle info en tickets!

Ik las vanmorgen in het Parool dat het voor vele mensen nog lastig is weer op pad te gaan. Angst voor corona, het prachtige weer in maart maar ook de oorlog in Oekraïne en inflatie weerhoudt mensen naar musea, bioscopen en theater te gaan. De Rolling Stones verkopen hun stadionconcerten dan wel binnen een half uur uit, heel veel andere culturele instellingen komen amper op 50% bezetting uit. Ook bij ons zit de loop er nog niet zo geweldig in. Terwijl wij ook nu een prachtige tentoonstelling hebben; Ben& Erik, 2X OLDENHOF. Deze is nog tot en met zaterdag 9 april te zien en ik hoop natuurlijk dat je de komende week langskomt. Wellicht combineer je dat met een fijne wandeling over het geweldige Hembrugterrein!

Tip daarvoor:  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/ommetjes/routes/hembrugterrein-in-zaandam/

Marc Aijtink