HEEP HEEP HOORAY 45 JAAR ARTZAANSTAD

23 augustus 2019 in Blogs

Op mijn vorige blog over het dagje-uit-naar-het-Hembrugterrein ontving ik veel leuke reacties. Sterker, er zijn ook mensen die door dat blog dit voor hun onbekende stukje Nederland zijn komen ontdekken en super enthousiast zijn geworden. Hoe leuk is dat!

Ook de directeur van het Zaans museum Jan Hovers klom in de pen om mij erop te attenderen dat ik nota bene onze naaste buur, Het Hembrugmuseum, ben vergeten in de lijst op te nemen. En dat is behalve oliedom ook onterecht. Dus als je iets te weten wilt komen over de geschiedenis van dit terrein dan is het bekijken van de omgebouwde transformatorhuisjes meer dan de moeite waard. Ook stond er een onjuistheid in het blog namelijk dat de kogelfabriek waarin het HEM is gevestigd niet 150 meter lang is maar een nog spectaculairdere lengte heeft van 180 meter. Waarvan akte!

Na de verhalen over dit terrein gaat dit blog over de festiviteiten rondom ons aanstaande lustrum. Hoewel de naam Artzaanstad pas twee jaar in gebruik is bestaan wij namelijk 45 jaar! In 1974 begonnen als de “Zienagoog” in het hartje van Zaandam trok de kunstuitleen vervolgens als “Kunstcentrum Zaanstad” via de Westzijde en de Vincent van Goghweg naar de Grote Hulzen op het Hembrugterrein. Met die verhuizing naar een prachtig industrieel gebouw van de oude munitiefabriek heeft Artzaanstad een statement afgegeven tegen de bij veel mensen heersende gedachte dat de kunstuitleen oubollig is. Kom maar kijken, onze kunstuitleen/ galerie is stoer, hip en gaaf!

Vanaf volgende week zaterdag 31 augustus tot en met 24 november vieren we ons 45-jarig bestaan met twee tentoonstellingen met de toepasselijke namen: “OUWE HELDEN” & “NIEUWE HELDEN”.

In de eerste expositie zetten we een aantal, veelal oudere kunstenaars, in het licht die een belangrijke rol hebben vervuld in de ontwikkeling van onze stichting. Naast oud werk uit onze collectie laten we van iedereen ook nieuw werk zien; om aan te tonen dat de meeste van hen dan wel ouder zijn maar absoluut nog niet uitgeblust! We maken ook een eerbetoon aan een aantal overleden kunstenaars waarvan we namen niet willen vergeten!

Tijdens de tweede tentoonstelling richten we ons op de toekomst met werk van jongere kunstenaars. Deels daarvan is inmiddels gearriveerd maar we presenteren ook een aantal piepjonge gasten die wij als aanstormend talent zien. Die expositie begint op 12 oktober dus daarover hoor je de komende tijd zeker meer. Wat ik in ieder geval erg fijn vind is dat we zowel tijdens “OUWE HELDEN” als bij “NIEUWE HELDEN” een behoorlijk aantal Zaanse kunstenaars presenteren. Vanuit de historie misschien logisch maar dat er ook een grote club jong gaaf talent in de Zaanstreek te vinden is doet mijn kunsthart gloeien!

De opening van “OUWE HELDEN” is op zaterdag 31 augustus vanaf 14.30 uur. Een dag later, zondag 1 september, zijn wij ook open en tevens deelnemer van de HEMBRUGHAPPENING. Twee weken later van donderdag 12 – zondag 15 september is er in het projectgebouw op het Hembrugterrein een kunstbeurs: BIG XL. Op welke manier ons daar gaan manifesteren meld ik in het volgende blog!

De deelnemers aan de najaar exposities lees je op onze website www.artzaanstad.nl. Daar kun je je, als je op de hoogte wilt blijven over onze activiteiten, ook inschrijven voor onze nieuwsbrief.