Ger Zaagsma viert 30-jarig jubileum bij Artzaanstad

12 januari 2019 in Exposities, Nieuws

 

DE EXPOSITIE

Deze overzichtstentoonstelling van héél vroege schilderijen en van supernieuw werk is te zien van 12 januari – officiële opening 15.00 uur met saxofoonkwartet (o.a. Dick Zaagsma) – tot en met 23 februari 2019.

Landschappen en dorpsgezichten in water en pigment,  of in olie – gevangen op papier, doek of paneel. In een spontane techniek, die altijd weer verrassingen oplevert.  Ger Zaagsma, schilder in hart en nieren sinds 1989. Eigenlijk al langer, maar omdat in dát jaar zijn allereerste aquarel via een galerie verkocht wordt, vindt hij dat die datum de echte start van zijn kunstenaarschap markeert.

In de 30 jaar dat de schilder werkt heeft hij de eerste 20 jaar alleen geaquarelleerd. Hij is autodidact; een groot deel van zijn technische kennis van dat vak heeft hij bij andere kunstenaars opgedaan. In 2012 volgt een nieuwe start.  In olie.  In een jaar zonder afleiding door exposities of andere evenementen sluit hij zich met grote regelmaat dagen – en vooral nachten – op in zijn atelier. Kijkt, zoekt, tast af, test verfsoorten en kleuren, gooit alles weg… en vraagt zich soms vertwijfeld af waar hij aan begonnen is. Maar pakt het toch steeds weer op. Twaalf maanden later en vooral véél ervaringen rijker, mocht het getoond worden.

Zijn in de olieschilderijen altijd landschappen en bos- of zeegezichten te zien, in  zijn aquarellen figureren ook dorps- en stadsgezichten. Hij exposeert regelmatig, soms ook in het buitenland; verder is zijn werk te vinden in enkele Nederlandse galerieën. Het aquarelleren heeft hij ook na 2012 gelukkig niet losgelaten: daar werkt hij aan in zijn studio thuis. Voor zijn schilderijen in olie heeft hij een apart atelier – met vooral  veel meer ruimte – in pakhuis Hollandia in Wormer. De overzichtstentoonstelling bij Artzaanstad biedt een retrospectief: van heel vroeg werk, schetsen door de jaren heen en (pen)tekeningen tot splinternieuw werk, nog nauwelijks droog…

Het resultaat van zijn nieuwe werken is wel eens  ‘betoverend’ genoemd.  Soms romantisch, maar altijd met een herkenbare, stoere ‘touch’. Zeegezichten, polders, waterland.  Verstilde landschappen.  Waar je in het ‘niets’ toch steeds weer iets nieuws ontdekt. Strelend zachte lenteluchten – het water bijna een spiegel. Maar ook  voortjagende wolken over het vlakke land. De zon die de rietstengels laat oplichten. Met sneeuw bedekte weiden langs ijzige sloten, de kou bijna voelbaar… Zijn passie voor het landschap blijkt onverminderd uit zijn werken, of het nu in aquarel of olie uitgevoerd is.

Zaterdag 23 februari demonstreerde Ger Zaagsma tijdens de finissage hoe hij een schilderij maakt in olieverf. Hij begint met een leeg canvas zodat je het proces vanaf het begin kunt volgen. Als het een beetje meezit is het werk af om aan het eind van de middag. Zo snel kan dat namelijk gaan bij Ger!