Expositie “Zaanse Streken”

7 april 2018 in Exposities, Nieuws

Van 7 t/m 28 april exposeren vijf geselecteerde kunstenaars uit – of die zijn neergestreken in – de Zaanstreek recent werk in verschillende disciplines:

Aron Kroes – portretten, canvas/murals
Ingrid Roos – licht/lampen
Bregtje – portretten
Peter de Lange – schilderijen van gemengde techniek acryl/olieverf, landschappen
Teppo Korte  – kunsthars (expoxy) ledlicht sprayprints, nightlife en landschappen

De kunstenaars zijn aanwezig bij de opening om te vertellen over hun werk en vragen te beantwoorden, een leuke gelegenheid om de kunstenaar achter het werk te ontmoeten!


Werk: Peter de Lange

Peter de Lange
Peter de Lange (1955) deed de opleiding tot tekendocent aan d’Witte Lelie in Amsterdam. Daarna volgde hij een vierjarige opleiding aan de Rijks-academie van Beeldende Kunsten. Sindsdien werkt hij in zijn eigen atelier. Inspiratie vindt hij dichtbij: zijn eigen leven, gebeurtenissen in de wereld, films, boeken, foto’s, muziek en natuur. Naast kunstenaar is hij parttime wiskundeleraar op een vwo-school. Een minder gekke combinatie dan je op het eerste gezicht zou denken…in beide vakken gaat het om oplossingen zoeken, waarbij behalve kennis en vaardigheid ook creativiteit nodig is. Alleen is bij schilderen niet de verklaring het doel. Het doel is daar een oplossing die niet eenduidig is in zijn betekenis. Het is meer een gevoelde oplossing dan een beredeneerde oplossing, waardoor het beeld nog een raadsel in zich bergt. Het kunnen onbewuste droombeelden zijn, of associatieve ingevingen: beelden komen op allerlei manieren binnen en vertalen zich op het doek. De schilder hanteert een diversiteit aan stijlen en technieken. Toevalsoperaties versterken het spontane karakter van het werk: spetters, druipers, wilde uithalen met de kwast, of het verrassende effect van blootgelegde onderliggende verflagen door het wegkrassen en wegvegen. De verfstructuren hebben weliswaar een eigen zeggingskracht maar juist in combinatie met mens- en dierfiguren, en landschapselementen als bossen en water, ontstaan verhalende, betekenisvolle schilderijen.


Peter de Lange

Werk: Teppo Korte

Teppo Korte
De Finse kunstenaar Teppo Korte (1974) werkt en woont sinds enige tijd in Zaandam. Hij laat zich inspireren door menselijke en mondiale thema’s als verstedelijking, identiteit, natuur, menselijke relaties, stilte, consumptie, privacy, geluk et cetera. In plaats van verklaringen af ​​te leggen, wil hij kleine persoonlijke verhalen vertellen en mededelingen doen. Hij gebruikt stadslandschappen vaak als podiums voor zijn verhalen. Licht en schaduw inspireren hem. “Wat willen we laten zien en wat willen we verbergen?” Hij studeerde architectuur en was schilder. Tegenwoordig combineert hij beide disciplines met hars, gedrukte films, led-verlichting en spuitverf. Met deze techniek wil hij transparante indrukken geven van meerlagige realiteit. “Ik wil me voorstellen wat we daaronder konden zien.”


Teppo Korte

Werk: Aron Kroes

Aron Kroes
Door middel van zijn portretten werpt de kunstenaar een blik op de samenleving waarbij alledaagse mensen de bronnen van mijn werk zijn. Met het gebruik van voornamelijk zwart en witte tinten in zijn werk wil de kunstenaar vooroordelen wegnemen: de gelijkenissen worden geaccentueerd in plaats van verschillen. Het gebruik van een extra kleur, vaak fel, refereert naar de graffiti en streetart scene waar vaak gebruikgemaakt wordt van een beperkt kleurenpalet. Zijn werk vertoont ook sterke invloeden van de de vroege graffiti scene uit de jaren ’90, streetart en geïllustreerd werk. Deze combinatie maakt de schilderstijl rauw maar komt het in zijn geheel toch gedetailleerd over.


Aron Kroes

 


Werk: Bregtje

Bregtje
Van kinds af aan is Bregtje geïnteresseerd geweest in tekenen, in het bijzonder het tekenen van de mens, zijn emoties en sociale gedrag. In 2015 is Bregtje als professioneel kunstenaar gestart. Na de periode op de Academie van Beeldende kunst is zij zich eerst gaan richten op haar privéleven en heeft zij voornamelijk getekend en geschilderd voor familie en vrienden. Nu maakt zij als kunstenaar eigen werk en biedt zich tevens aan als portrettekenaar en -schilder in opdracht. Al zoekende houdt de kunstenaar zich bezig met verschillende projecten om mezelf zo veel mogelijk uit te dagen. De kunstenaar houdt van het platte vlak, daarin kan zij zichzelf het beste uiten. “Binnen dat platte vlak vind ik het een uitdaging me te ontwikkelen in alle mogelijke materialen en technieken. Het potlood is mijn beste vriend, hiermee kan ik het beste overweg. Maar de olieverf is ook geen vreemde. Fotografie is een belangrijk onderdeel in de studies voor het werk wat ik ga maken. Verder gebruik ik graag inkt in tekeningen, maakt ik met liefde linoprinten en laat ik mij verleiden door nieuwe technieken.”


Bregtje

Werk: Bregtje

Werk: Teppo Korte

Werk: Ingrid Roos

Ingrid Roos
De objecten van Ingrid Roos (Zaandam, 1968) kenmerken zich door eenvoud en transparantie. Ze krijgen veelal een plaats aan de wand. Licht en kleur zijn de voornaamste aandachttrekkers. Objecten met kleurreflecties op de muur of objecten voorzien van een diffuse kap waardoor de scherpte van de vorm een beetje vervaagt. In andere werken komt al dan niet gekleurd ledlicht aan te pas. Maar welke vorm de kunstenaar ook kiest, het gaat om de werking van licht en kleur. Feitelijk krijgen de objecten een voortzetting op de muur doordat zij licht en kleur reflecteren. De objecten zijn minimalistisch en helder van vorm en vormen een maatstaf voor de wijze waarop het licht zich gaat verspreiden, in welke richting, in welke kleur en in welke mate. Reflecties worden langzamerhand diffuser, hebben eigenlijk zelf geen vaste vorm en hebben het object nodig om tot vorm te worden.

Ingrid Roos

Werk: Aron Kroes