Expositie ‘Materials’

28 augustus 2021 in Exposities, Nieuws

ma·te·ri·aal (hetomeervoud: materialen)
1. geheel van zaken die je voor een bepaald doel nodig hebt, ruwe grondstof, bouwstof

Op deze dagen zijn diverse kunstenaars van de expo ‘MATERIALS’ aanwezig:

Woensdag 29 september: 15.00-19.00 uur
Freddie Soethout & Jimi Kleinbruinink

Donderdag 30 september: 14.00- 18.00 uur
Charlotte Burgmans
Vrijdag 1 oktober: 14.00-18.00 uur
Diederick Kraaijeveld
Zaterdag 2 oktober: 13.00- 18.00 uur
Freddie Soethout & Jimi Kleinbruinink & Dewi Vingerling
Zondag 3 oktober: 13.00- 18.00 uur
Freddie Soethout & Jimi Kleinbruinink

Deze expositie staat in het teken van de grote diversiteit aan materialen die kunstenaars gebruiken om uiting te geven aan hun creatiedrang. In eerste instantie denk je bij een kunstwerk al snel aan een schilderij op een doek geschilderd met olie- of acrylverf of misschien aan een beeldhouwwerk van steen of brons. Maar er zijn nog tal van materialen waar de meest bijzondere scheppingen uit worden bevrijd.

De deelnemende kunstenaars en hun disciplines:

Diederick Kraaijeveld – HOUT
 

Kunstenaar Diederick Kraaijeveld bouwt moderne ikonen van -vaak reeds geschilderd- hout dat hij over de hele wereld zoekt en vindt. Hij gebruikt felgekleurd hout van vissersboten uit Kenia, donkere vloerdelen uit eeuwenoude Amsterdamse grachtenpanden, Amerikaans cederhout van bijna 100 jaar oude New Yorkse watertorens en appelgroene keukenkastjes uit de jaren zeventig.

Een werk kan bestaan uit honderden stukjes hout, allemaal met een eigen verhaal. Ooit begonnen met klassieke auto’s in sloophout, maakt Kraaijeveld nu onder meer Pop Art objecten die varieren van Chuck Taylor gympies tot Coca Cola flesjes in sloophout. Na deelname aan het programma Sterren op het Doek (hij maakte het portret van Wendy van Dijk, dat zij uitkoos) legt Kraaijeveld zich ook toe op portretten. Zijn Obama portret hing jarenlang op de Amerikaanse ambassade in Den Haag; in opdracht van de NOS maakte de kunstenaar een portret van koning Willem Alexander met hout dat te maken had met het vijfjarig koningschap……

Diederick voelt zich een zeer bevoorrecht mens. Hij maakt begerenswaardige objecten uit materiaal dat mensen achteloos hebben weggegooid omdat het waardeloos is…….

Kira Fröse – KERAMIEK


foto: Litter Lemon detail

De grenzen van onze waarneming zijn verwassen concepten – wij voelen met ogen en zien met handen. Mijn werk nodigt uit om je zintuigen te wantrouwen en het gewende opnieuw te interpreteren.

De combinatie tussen het aantrekkelijke en het afstotelijke vormen de visuele basis voor mijn werk. Frictie tussen controle en spontaniteit is van groot belang voor het maakproces. Littekens en gebruikssporen laten me fantaseren over het verleden van gebruiksvoorwerpen en inspireren mij om er een toekomst voor te ontwerpen en het te combineren tot een nieuw en onbekend formaat. De combinatie van het bekende (voorwerp), met het onbekende (mijn eigen toevoeging aan het voorwerp) intrigeert mij. Ik raak gefascineerd door bewegingen, oppervlaktes, dynamieken, structuren, kleuren en atmosfeer uit mijn directe omgeving. Deze prikkels laat ik middels plastische vormen van materiaal op een hele ambachtelijke, esthetische manier zien in mijn beeldend werk. Glanzende vlakken, organische plooien, schijnbaar bewegende en toch stagnerende vormen van hard materiaal komen steeds terug in mijn werk en contrasteren met roest, afgebladderde verf of gebruikssporen.

De deelname van Kira Fröse wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kunst & Cultuurbevordering Nederland

Dewi Vingerling – TEXTIEL


foto: chemical creatures

Aan de basis van Dewi`s werk ligt verbeelding. De verbeelding is de bron van waaruit zijn proces en werk
voortvloeit. Vanuit gedachtegangen, dromen en fantasieën ontstaan sculpturen. Hij graaft en zoekt in de gedachten van de mensen om hem heen en van die van hemzelf. Hieruit ontstaan mythologische wezens, schimmen, flarden van visioenen die vanuit het verleden, via het heden ons een beeld kunnen geven over de toekomst.

Deze sculpturen geven geen inzicht in onze reële toekomst. Deze wezens geven een blik in iets wat zou kunnen zijn; toekomst, verleden of tijdloosheid. Zij bevolken onze ervaringen, onze gedachten, dromen en angsten in de fysieke wereld, aanwezig en toch niet.

Zijn sculpturen zijn licht als lucht. Transparante, luchtige en plaatselijk tot draden uiteengerafelde verschijningen. Ze lijken te zweven. Onzichtbare spinsels zoals dromen of gedachten zijn zichtbaar geworden voor het menselijke oog. Hij gebruikt verschillende lichte en bijna doorzichtige materialen zoals garen, siliconen en ijzerdraad om zijn wezens letterlijk in de ruimte te tekenen.

 

Freddie Soethout – GLAS

In de kunstwerken van Freddie Soethout ( 1952, Keulen) staat het materiaal centraal; glas, silicone en pigment vormen de ingrediënten.

Zijn hangobjecten van glas bestaan soms uit honderden of duizenden glasplaatjes naast elkaar in een frame met tussen ieder plaatje silicone met pigment. het bizarre kleurenspel verrast voortdurend en is een lust voor het oog.

Is het abstract, zijn het verhalen of wellicht verstilde landschappen? Wat het ook is: iedere beweging met je hoofd, ja zelfs iedere knip met je ogen, geven het werk een andere dimensie; je verbluft achterlatend!

Soethout had solotentoonstellingen in onder andere het Landeskreizmuseum in Bonn en Osthaus museum Hagen. zijn werk is opgenomen in vele privé en publieke verzamelingen waaronder museum Voorlinden, kunstmuseum Bochum, kunsthalle Hamburg e.v.a.

Jimi Kleinbruinink – mixed media


foto: Ruïne detail

Welke ingreep Jimi dan ook met zijn werk maakt, het ruimtelijk effect is nooit massief of statisch. Hoewel hij naast driedimensionale installaties ook vaste sculpturen maakt, wekken deze bovenal de indruk gewichtloos te zijn. Als sterren en planeten in een oneindig universum van gips, hout, bouwmaterialen en gevonden voorwerpen. Tegelijkertijd verhouden Jimi’s kleurige assemblages zich ontegenzeggelijk tot onze eigen fysieke aanwezigheid, doordat het direct in de wereld staat en zich daartoe verhoudt. Ga je er omheen, overheen of onderdoor? En waar houdt het werk en de ruimte eromheen eigenlijk op? Het antwoord ligt ergens verscholen tussen massa en licht, banaliteit en sierlijkheid, atoom en heelal. Ervaar de invloed van de fabriek op de massa en kijk hoe Kleinbruinink haast een versplinterd ritme heeft weten te vangen in zijn werk. Winnaar van de Hart Nibbrig Atelier prijs 2020.

Charlotte Burgmans – mixed media


foto: organized chaos paper

Charlotte Burgmans (1964, Bergeyk Nederland) volgde kunstlessen voordat ze zelfs maar kon schrijven. Sindsdien maakt kunst deel uit van haar leven. Burgmans wordt beschouwd als een autodidactische kunstenaar, hoewel ze kunstlessen heeft gevolgd in veel verschillende disciplines, zoals keramiek, tekenen, masterclasses schilderen, glasblazen en prenten maken.

De kunststijl van Burgmans heeft een evolutie doorgemaakt. Haar werk bestaat momenteel uit wandreliëfs en abstracte schilderijen. Voorheen werkte ze figuratief, maar altijd geabstraheerd. Al die jaren heeft ze in series gewerkt. Sinds 2017 richt Burgmans zich volledig op abstracte werken, waarin ze speelt met lijnen, licht en schaduwen.

De expositie is te zien van 28 augustus t/m 3 oktober 2021.