Expositie Human – Nature

12 november 2022 in Exposities, Nieuws

     

 

In de expositie HUMAN – NATURE  toont Artzaanstad tot en met 8 januari 2023 tekeningen van SANDRA KRUISBRINK en schilderijen van SAM DRUKKER.

Behalve de liefde voor de kunst delen zij ook de liefde voor elkaar. De grote verschillen schuilen in hun onderwerpen en de manier van werken. Dat begint al bij het binnentreden van beider ateliers.

Het atelier van Sandra Kruisbrink heeft een rustgevend, bijna serene uitstraling. Er is weliswaar veel werk te zien maar alles is geordend en gestructureerd. Het geeft haar de rust die zij nodig heeft bij het maken van haar prachtige verstilde tekeningen op papier. De basis is vaak een foto van lege, bijna desolate landschappen gemaakt tijdens haar reizen naar onder andere Noorwegen en IJsland. Het lijken simpele strepen en lijnen maar Sandra’s tekeningen zijn doorwerkt en arbeidsintensief met oog voor het kleinste detail. Je wordt als kijker als het ware het landschap ingezogen.

In het atelier van Sam Drukker regeert de georganiseerde chaos. Stapels schilderijen begroeten je bij binnenkomst. Het volgende dat opvalt zijn een tafel vol met verftubes, een oude stoel, de schildersezel en veel oude, vaak gevonden, materialen als hout en zeildoek. Die vormen de basis waarop Sam zijn portretten schildert. Met een vlot handschrift en licht/donker contrast ontstaan schilderijen met mensen in de hoofdrol. Kunstwerken die je een verhaal vertellen en je raken. Van een bijna simpel ogend portret tot de mens in al zijn kwetsbaarheid en imperfectie. Schoonheid en verval want, aldus Drukker, ’volmaakte schoonheid in de mens zit hem in alle onvolmaaktheden’.

 

Het samenbrengen van de verhalen van Sandra en Sam, ieder zo eigen met potlood of penseel verwoord, maken deze tentoonstelling tot een spannend en prachtig visueel geheel. Beiden benaderen hun onderwerp vanuit een andere invalshoek waar bij de een de mens centraal staat en bij de ander de natuur. In deze tentoonstelling is te zien hoe deze twee onderwerpen zich tot elkaar verhouden, in verschillen en overeenkomsten. De in de tentoonstelling getoonde werken zijn te huur en te koop.

Het werk van SANDRA KRUISBRINK (1961) was te zien in belangrijke tentoonstellingen op het gebied van de hedendaagse tekenkunst zoals All About Drawing, (Stedelijk museum Schiedam), Sounds of Silence (CODA Apeldoorn) en Mythe en mystiek in het landschap (Drawing Centre Diepenheim). In 2015 verscheen De verte nabij, een overzichtscatalogus over het werk van Sandra Kruisbrink. Dit jaar was zij voor twee maanden artist-in-residence in Stödvarfjördur, IJsland.

SAM DRUKKER (1957) had eerder dit jaar twee solo tentoonstellingen. In Museum JAN Amstelveen waarbij de ontheemde mens centraal stond en in het Drents museum waarin 100 zelfportretten van de afgelopen 40 jaar te zien waren. Bij beide tentoonstellingen kwamen catalogi uit waarin de tentoongestelde werken zijn opgenomen. Deze zomer voltooide Sam een wandvullende muurschildering in Het Industriegebouw in Rotterdam.
Van beide kunstenaars zijn meerdere biografieën en boeken verschenen en is werk opgenomen in vele belangrijke collecties in binnen- en buitenland. Een uitgebreide CV vind je op de website.