Expositie Hans Blank

9 oktober 2021 in Exposities, Nieuws

Hans Blank groeide op in Wormerveer. In 1976 studeerde hij af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In de eerste jaren na de academie maakte Blank veel beelden die geïnspireerd zijn op de Griekse mythologie. Na deze periode werkte Blank vaak met paarden en stieren als thema. Hierna zien we echter voornamelijk zijn liefde voor schepen en varen terugkomen in zijn werk. Blank vaarde zelf en heeft door de jaren heen veel verschillende boten bevaren waaronder een tjalk, een binnenvaartschip, een viskotter en een trawler.
Bij Blank staat het maritieme centraal. Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater als ook de mythes en sagen van de Vikingen en de Kelten creëert Blank robuuste en krachtige beeldhouwwerken.

Buitenexpositie

Vanaf zaterdag 12 juni 2021 eren wij de in 2019 overleden kunstenaar Hans Blank. De internationaal bekende beeldhouwer heeft een enorm oeuvre. Veel van zijn werken staan in de openbare ruimte bijvoorbeeld op de Afsluitdijk. Als voorloper van een grote overzichtstentoonstelling in onze ruimte in de herfst tonen wij tien spraakmakende bronzen en ijzeren beelden. Daarmee verbinden we Blanks kunst ook met de historie van het Hembrugterrein. Een aantal beelden refereren aan de tijd dat dit terrein nog bekend was als wapen- en munitiefabriek. Aan de tijd dat dit door hoge hekken afgesloten gebied was vanwege de geheime fabricage van allerlei oorlogstuig. Veel van de getoonde werken zijn nooit eerder geëxposeerd. Mooi en leuk om te bekijken, zeker ook voor kinderen.

         

     

 

 

Zo zien we dodenschepen, arken van Noach, Keltische boten, Vikingschepen en dolende schepen in de mist. Blank interesseert zich ook voor de vergankelijkheid en het verval, de wrakken die door de natuur worden teruggenomen. Blank maakt zijn werken niet vanuit een cultureel heimwee maar hij vertaalt de mythen en sagen naar een eigen beeldtaal. Wat zijn beelden gemeen hebben, is een geheimzinnige en onheilspellende sfeer.
Hij werkte hoofdzakelijk in brons maar hakt ook zo nu en dan wel in steen. Hij woonde en werkte in Den Oever. Blank bracht echter ook veel tijd door in zijn atelier aan de zuidkust van Ierland. Blank’s werk was te zien op exposities in binnen- en buitenland, onder meer in Amerika, Frankrijk, Ierland en Denemarken.

Binnenexpositie

Vanaf zaterdag 9 oktober 20210 is de buitenexpositie aangevuld met de binnenexpositie.

    

       

Deze exposities lopen t/m 20 november 2021.