Een zomer vol kunst

28 juli 2021 in Blogs

Het is vakantietijd! Velen van ons zullen het er dit jaar niet op wagen naar het buitenland te reizen. En waarom zou je ook? Ons land heeft zoveel leuks en moois te bieden: uitgestrekte bossen, heide, oneindig veel wandel- en fietspaden en daarnaast ook heel veel kunst. Om je een beetje op weg te helpen staat dit blog vol met leuke kunsttips. Want een bezoek aan een gave expositie in de heropende musea mag natuurlijk niet op je to-do-lijstje ontbreken. Daarnaast zijn er juist dit jaar enorm veel buitenexposities, beeldenroutes en kunstbiënnales die veelal ook nog eens in de openbare ruimte zijn en die je vaak gratis kunt bekijken.

Daaronder bekende kunstroutes als ARTZUID in Amsterdam Zuid, de IJssel biënnale van Zwolle naar Doesburg, beelden in Sonsbeek en de biënnale in Oosterbeek. Ze staan op mijn programma en ik zal daar in volgende blogs over berichten. Deze keer verhaal ik over een aantal exposities die ik de afgelopen weken heb gezien.

Tijdens mijn bezoek aan Art Rotterdam en de designbeurs OBJEKT begin juli bezocht ik het museumpark aldaar. Met de komst van het nieuwe depot van Museum Boymans van Beuningen heeft de stad zichzelf overtroffen. Wat een indrukwekkend aangezicht. En dan dat park bovenop het dak! Gaat dat zien en beleven! Loop daarna ook binnen bij de kunsthal voor de expositie “YOUTHQUAKE”, verlangen naar eeuwige jeugd. Of het kunst is valt te betwisten maar dat het een leuke en grappige tentoonstelling is, dat is zeker. Kijk hier vooral ook naar de hilarische film ‘Forever’ uit 2006 van Julika Rudelius over erg rijke oudere dames voor wie het ouder worden geen enkel probleem lijkt. Gelijktijdig is in de Kunsthal de expo “We are animals’ te zien. Dat kan gewoon geen toeval zijn; je zou, ongewild natuurlijk, tussen beide exposities een link kunnen zien.

Het afgelopen weekend was ik in Friesland. Eerst in Heerenveen- Oranjewoud naar museum Belvedère voor de tentoonstelling met sculpturen van Tony Cragg. Zijn beelden zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke, organische vormen en nodigen nadrukkelijk uit ze van alle kanten te bekijken. Dat lukt hier op een fantastische manier: zowel binnen als buiten op het landgoed.  Vanaf Heerenveen naar Oldeberkoop is een kleine 20 kilometer. Daar wordt dit jaar voor de 50e keer de kunstroute OPEN STAL georganiseerd. Wat een feest was dat. Fantastisch hoe een klein Fries dorp zich ieder jaar zo manifesteert. Geweldige kunst staat buiten op straat, in een oud industriegebouw en natuurlijk, in open stallen. Ook een paar aan Artzaanstad gelieerde kunstenaars zoals Netty van Osch en Piet van der Kar doen mee. Je moet je wel een beetje haasten; tot en met 15 augustus te zien. Entree € 3,-

Ook de expositie “ZILVEREN CAMERA’ in Museum Hilversum wil ik graag noemen. Niet omdat ik daar vlakbij woon maar omdat het een geweldig overzicht toont van alle belangwekkende journalistieke fotografie van het afgelopen jaar in Nederland. Waaronder een prachtige serie foto’s van Kees van de Veen, de winnaar van de zilveren camera!

In Amstelveen is in het Cobramuseum een tentoonstelling gewijd aan Frida Kahlo, Diego Rivera en tijdgenoten.  De Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art – beheerd door de Vergel Foundation – is een prestigieuze collectie die de basis vormt van de tentoonstelling. Een bezoek aan deze expositie is ook een mooie voorbereiding op een speciale filmvertoning van de film FRIDA op vrijdagavond 20 augustus. In het kader van de samenwerking van Artzaanstad met filmtheater DE FABRIEK in Zaandam zal ik de film inleiden. Meer hierover in de nieuwsbrief.

De laatste tip is natuurlijk ons eigen Hembrugterrein. Wij hebben binnen de heerlijke zomerexpositie met werk uit eigen collectie en buiten, bij ons voor de deur, de fijne expositie van Hans Blank. Mijn laatste tip vind je ook op dit terrein. In Museum het Hem is iedere vrijdag tot en met zondag de tentoonstelling Chapter 4 “Abundance “, samengesteld door Simone Saarloos, te zien.

Volgende maand nog meer kunst!

Depot Boijmans van Beuningen