De Zaanse Connectie + de Circular Furniture Challenge
29 januari 2022 in Exposities
De expositie is te zien vanaf 29 januari t/m 26 februari 2022
ZATERDAG 26 FEBRUARI ARTIST WALK & TALK
Carolien en Marlien starten op zaterdag 26 februari, vanaf 13.00 uur, ieder uur een Walk & Talk. De laatste start om 16.00 uur.
Welke rol speelt de romantiek in het werk van kunstenaars Carolien Wissing en Marlien Venema? En welke rol speelt emotie in hun werk? Beide artiesten nemen je mee langs de werken in de tentoonstelling ‘De Zaanse Connectie’ en vertellen over hun schilderijen. Uiteraard staan ze open voor alle vragen die je voor ze hebt.
Het wordt een inspirerende middag met een hapje en een drankje.
Wil je meelopen? Meld je dan aan bij natasja@artzaanstad.nl
Carolien Wissing
In 2000 studeerde Carolien Wissing af als architectonisch ontwerper aan de Kunstacademie Constantijn Huygens te Kampen. Ze werkt in Zaanstad.
Upstream – Carolien Wissing
Carolien Wissing (Aalten, 1976) schildert in een sober kleurenpalet uitgestrekte of juist intieme landschappen. Ze verbeeldt het grensgebied waar menselijk ingrijpen eindigt en de natuur begint. In haar werk speelt zich een machtsspel af tussen mens en natuur, stilstand en beweging, controle en chaos. De mens mag er zijn, maar de natuur regeert.
Werk
Caroliens werk toont krachtige plekken in de natuur waar mensen kunnen vertoeven, zich verwonderen en ontzag voor hebben. Het viert onze band met de natuur, maar niet op een al te gemakkelijke manier. Er is frictie en spanning, landschappen zijn gespleten of juist aaneengeregen met lijnen die je op het eerste gezicht niet opmerkt. Dunnen lijnen als snaren verankeren bomen in de grond of laten ze naar de hemel reiken. Doorzichtige cirkels zweven rond als vuurvliegjes. De lijnen en cirkels geven ritme en beweging aan een statisch landschap en werken verbindend. Het is een holistische benadering die uitgevoerd wordt als evenwichtsoefening. De mens heeft de verbinding met de natuur al lang geleden verloren. Om onze relatie met de natuur te herstellen, moeten we ons er opnieuw mee verbinden. Door een meer bescheiden rol voor de mens en een nauwere relatie tussen ecologie en ethiek. Alle delen van de natuur werken samen, alleen waren we vergeten dat ook wij natuur zijn. Nu we ons dit beginnen te herinneren, is het tijd om onze positie in de natuur te herontdekken. Caroliens werken zijn hiervan zowel een uitkomst als een startpunt.
Achtergrond
In 2000 studeerde Carolien af als architectonisch ontwerper. Na haar studie reisde en werkte ze regelmatig voor langere tijd in het buitenland. Van Noord- en Zuid-Amerika tot Azië en Afrika maar ook in Europa, waar ze huizen bouwde in Frankrijk en de Spaanse Pyreneeën en paarden trainde in IJsland. Veel van haar geschilderde landschappen vinden hun oorsprong in een van deze plekken, waar het bestaan van cultuur vervaagt en langzaam overgaat in de regels van de natuur.
Het werk van Carolien is onder meer aangekocht door woningcorporatie Lieven de Key, GSUS Sindustries, het Amsterdam Museum, Benetton, NIOD en Rijkswaterstaat en maakt deel uit van particuliere collecties in de EU en de VS. Haar werk was te zien in Museum de Fundatie in Zwolle en het Amsterdam Museum.
Projecten
Carolien initieert regelmatig eigen projecten, zoals Art Raw (2012) toen ze een enorme fabriekshal – de Kromhouthal in Amsterdam – vulde met haar werk, Art Venture (2015) tijdens Art Rotterdam en The White Ball Spectacle in Amsterdam (2019) waarbij ze haar werk toonde en de verhalen erachter vertelde op een voormalige diepzeetrawler. Sinds 2020 is Carolien parttime terug op haar geboortegrond in Aalten, waar ze medeoprichter is van een agrobosbouwproject genaamd Nieuwe Bodem. Hier is ze onder andere verantwoordelijk voor de vermeerdering van bomen. Ongeveer een jaar voor de start van het project – nog onwetend dat ze een jaar later mede-eigenaar van vele bomen zou zijn – begon Carolien met het schilderen van bossen en bomen.
Marlien Venema
Marlien Venema woont en werkt in de Zaanstreek. Ze studeerde grafische vormgeving aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en beeldende kunst aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag.
Helmet – Marlien Venema
Mens en landschap spelen een centrale rol in haar werk, waarin ze een gevoel van vrijheid, paradijs en avontuur verkent. Marlien Venema laat zich inspireren door de herinneringen uit haar jeugd in Afrika en het platteland van Nederland. Ze had een typisch Hollandse jaren 70 opvoeding met modder aan je laarzen, zelf kleren maken, dikkopjes vangen en hutten bouwen. Het nieuwsgierig verlangen naar een nieuwe wereld van verwondering vervaagde nooit en dus schildert ze.
De keerzijde van vrijheid is eenzaamheid. Tijdens het reizen kun je overvallen worden door heimwee en in het avontuur loop je het risico te verdwalen. Dit zijn verwante thema’s die terugkomen in de schilderijen van Marlien. In sommige schilderijen benadrukt de afstand tot een figuur een gevoel van verlatenheid. In andere zal het paradijs worden afgebeeld door de weergave van patronen en het huis. Deze thema’s samen vormen in haar schilderijen een verhaal van een reis of misschien wel een zoektocht.
Marlien Venema begint haar werk meestal op basis van collages van gevonden foto’s en foto’s uit haar privé archief. Zij voelt zich specifiek aangetrokken tot oude foto’s van de eerste ontdekkingsreizigers en patronen in traditionele kleding. Het gebruik van fotonegatieven versterkt het gevoel van nostalgie, maar creëert ook afstand in een beeld. Haar kleurgevoel heeft Marlien georven van haar moeder, die veel met textiel werkt. Vroeger hing het huis vol met geweven stoffen en rijen hand geverfde wol in alle kleuren. Om haar schilderijen extra kracht te geven gebruikt Marlien Venema vaak indringende fluorescerend acryl of inkt met veel pigment, die passen bij haar persoonlijkheid. Met een losse penseelstreek probeert ze het gevoel van vervreemding en romantiek compleet te maken.
Circular Furniture Challenge
In de expositie Zaanse Connectie zie je ook werk van een aantal leerlingen van het Hout- en meubileringscollege. Zij kregen de opdracht om met restproducten van Zaanse bedrijven nieuwe producten te maken. Dit is het resultaat van de ‘Circular Furniture Challenge’ een uitdaging georganiseerd door de Green Business Club Zaanstad en diverse Zaanse bedrijven in samenwerking met het Hout- en Meubileringscollege. In onze kubus tonen we door studenten van dat college gemaakte meubels van gerecycled materiaal beschikbaar gesteld door Zaanse bedrijven, zoals Forbo Krommenie. Zaanser kan de connectie bijna niet worden.
In de expositie zie je werk van:
Primo Arets, Timo Erkens, Duncan Grootenboer, Fien Hiensch, Kim van Himbergen, David Hoekman, Dinte de Jong, Roos Langhout (foto tas), Jelle Marang, Flynt Prins, Tobias Rab, Levi van Rijn, Morris de Scheemaker, Victor Vandewalle, Lieke Wijbenga, Ronin Langerak en Artis Wouters.