Dagje uit tip: Het Hembrugterrein!

2 augustus 2019 in Blogs

Blog 11

Vandaag is het twee augustus, de dag die als het ware de helft van de kinderzomervakantie markeert. Diegene die de afgelopen weken op vakantie zijn geweest en zeker ook de thuisblijvers zijn verwend met veel zon en hitterecords. Voor de vakantiegangers nu zijn de vooruitzichten wat minder gunstig maar die moeten zich maar bedenken dat de natuur zit te smachten naar lagere temperaturen en vooral naar een paar goede langdurige regenbuien. En als je de komende tijd niet op reis gaat maar in ons eigen kikkerland blijft heb ik een goede en leuke tip; kom eens een dagje naar het Hembrugterrein! Er is hier zoveel leuks en moois te zien en er valt heel veel doen.

Je kunt met de auto komen maar ook met de Zaanferry. Die vertrekt meerdere keren per dag vanachter het Centraal Station en gaat rechtstreeks naar dit terrein. De overtocht via het Noordzeekanaal is prachtig en duurt zo’n 35 minuten. Een retour kost slechts € 7.50 en je mag je fiets meenemen. Op het Hembrugterrein is veel te zien. Zoals je wellicht weet is dit het oude munitieterrein en het staat vol met waanzinnig industrieel erfgoed. Deels zijn de gebouwen opgeknapt maar er zijn er ook een aantal in oude staat met gebroken glas en overwoekerd met struiken. Een beetje fotograaf maakt hier de foto’s van zijn of haar leven.

Behalve veel te zien is er zeker ook een boel te doen. De eerste tip is natuurlijk heel erg simpel; bij ons, Artzaanstad, binnenwandelen. Bij ons kun je genieten van de zomerexpositie “BE SMART RENT ART”. Ons huis hangt vol met werk uit eigen collectie, heerlijk om doorheen te struinen. Verder is de cadeaushop gevuld met de leukste designcadeaus, sieraden, horloges en kleine kunstwerkjes. Als je hier iets koopt heb je meteen het gevoel op vakantie te zijn! En hey, een kopje koffie of thee met een Verkade koekje voor € 1.50, waar anders vind je dat nog?

Maar er is op het Hembrugterrein veel meer te doen. Sinds eind juni vind je bijvoorbeeld in de oude kogelfabriek Het Hem. Een bizar groot gebouw van 150 meter lengte waar spannende tentoonstellingen plaatsvinden en waar je goed kunt eten. Een andere bijzondere plek is het Museum of Humanity waar fotograaf Ruben Timman zijn droom, ieder mens verdient het waardig in beeld te worden gebracht, vleugels heeft gegeven; een must-see en vooral ook een eyeopener!

Ook Flinders, Europa’s bekendste en grootste online-meubelwinkel kom je hier tegen met een prachtige showroom en verkoopruimte gevuld met meubels van bijvoorbeeld Vitra, Hay en andere gerenommeerde merken. In hun winkel staan ook een aantal beelden uit onze collectie.

Behalve deze grotere attracties zijn er ook veel kleine ateliers van kunstenaars, meubelmakers en allerlei fabriekjes. Superleuk om gewoon eens aan te kloppen en binnen te lopen en om te luisteren naar wat er hier allemaal wordt gemaakt en/of ontwikkeld. En daarna? Dan plof je gewoon lekker bij Lab 44 of bij Bind in het gras, de hangmat of gewoon op het terras!

Mijn volgende blog staat vol met informatie over de twee grote exposities in het najaar met als centraal thema: “Artzaanstad al 45 jaar kunstuitleen/galerie”.