Blog: tekentafeltje

31 maart 2023 in Blogs

Het in aanraking brengen van kinderen met kunst, of het nu om bijvoorbeeld muziek, dans of beeldende kunst gaat, is ontzettend belangrijk. Dat leerde ik afgelopen maand tijdens een lezing van Mark Mieras, wetenschapsjournalist en natuurkundige, gespecialiseerd in hersenontwikkeling. De impact op het brein van kinderen blijkt essentieel voor hun vorming en latere ontwikkeling. Het bericht dezer dagen in de krant dat er een enorme toename is van museumbezoek door kinderen is mijns inziens dan ook fantastisch nieuws.

Sinds pre-coronajaar 2019 blijkt er het afgelopen jaar sprake van een verdrievoudiging onder kinderen tot 13 jaar. Bij jongeren tot en met 25 jaar zien we een verdubbeling. Dat zorgt ook voor extra bezoek van de groep tussen 26 en 45 (vaak de ouders).

Het kennis laten maken met kunst en het betrekken van kinderen bij onze stichting is een belangrijk punt dat onze aandacht heeft. Zo staat er sinds kort een tekentafeltje waar kinderen met krijt en potlood helemaal los kunnen. En we proberen dat te bereiken door het organiseren van toffe evenementen, vaak samen met scholen, zoals de expositie ‘Circular Challenge’ of Identity’.

Ook de komende tijd kun je op dit gebied veel van ons verwachten. Zo opent op zaterdag 22 april Arjan Postma, de boswachter, de expositie BEESTENBOEL, waarin ieder van de maar liefst 15 kunstenaars op hun eigen wijze dieren in hun kunst centraal zet. En dat wordt niet alleen letterlijk maar vooral ook figuurlijk een beestenboel. Het wordt in ieder geval een heerlijk toegankelijke expositie met prachtige kunst. En de expositie is niet alleen voor ouders en grootouders maar juist ook geschikt voor kinderen. Voor de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s (en natuurlijk alle niet genoemden) heeft Artzaanstad veel te bieden. Juist in deze tijd waar er meer en meer aandacht is voor duurzaamheid, recycling en minder bezit. Dus niet kopen maar iets lenen. Precies dat waar wij goed in zijn; het uitlenen van iets, in ons geval kunst. En als je iets thuis hebt en het toch nooit meer kwijt wilt mag je het natuurlijk altijd alsnog kopen. Wie weet zie je iets moois tijdens BEESTENBOEL. De expositie is van 22 april tot en met 11 juni bij Artzaanstad te zien!

Daarnaast openen we vanaf 26 mei tot en met 3 juni onze kubus voor de KinderKunst Biënnale ‘DE IDEALE WERELD’. Een soort Gesamtkunstwerk van kinderen van 8-12 jaar van een aantal scholen uit Wormerland. In de nieuwsbrief van mei lees je hier meer over.

Om al die mooie evenementen en tentoonstellingen te organiseren werken we bij Artzaanstad met een hecht team van 8 mensen. Toen ik ruim 4 jaar geleden begon had ik de wens daarnaast een groep vrijwilligers te vinden die ons bij diverse werkzaamheden konden ondersteunen. In mijn tijd als voorzitter van Filmtheater Hilversum en bestuurslid bij het museum aldaar heb ik de prachtige, waardevolle invulling van een team vrijwilligers meegemaakt. Door allerlei redenen is het starten van die zoektocht bij Artzaanstad steeds uitgesteld. Maar nu gaan we er eindelijk mee van start. Dus als je het leuk vindt om in een kunstzinnige omgeving en in onze fantastische ruimte op het geweldige Hembrugterrein een rol te spelen is dit je kans. Ben je enthousiast en heb je als het even kan iets met kunst kom dan in actie. Je hebt tot en met 23 april de tijd om je aan te melden! En twijfel je weet dan dat wij hopen op een diverse groep mensen, van alle pluimage, culturen en achtergronden.

Tot de volgende maand.

Het kunstwerk op deze foto is ‘Paardbloemaap’ van Ramon Jan Vet en het is uiteraard beschikbaar om te huren of kopen.