Blog: ’t is weer voorbij die mooie zomer

1 september 2022 in Blogs

Beste Artzaanstad-volger,

Natuurlijk begin ik dit blog met het verdrietige bericht van het overlijden van Peter de Rijcke. De favoriete kunstenaar van veel van onze klanten. Naast een fantastische schilder was hij bovenal een fijn, aimabel mens die Artzaanstad een warm hart toedroeg. Hoewel hij al een tijd ziek was kwam zijn overlijden toch onverwacht. In deze nieuwsbrief staat een mooi in memoriam.

Het is september: de scholen zijn weer begonnen en we vertellen elkaar de verhalen van de avonturen in vakantietijd. Bij Artzaanstad zijn we van de roze Dollywolk gevallen. De door de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp geopende expositie was een hit. De vele aandacht in landelijke en plaatselijke dagbladen, tijdschriften, op TV en radio voor ‘Made in Dolland, de beeldtaal van Dolly Bellefleur’ zorgden voor een heerlijke stroom bezoekers. Vanuit het hele land kwamen mensen kennis maken met het leven van Dolly, haar robes en kunst en revolutionaire, activistische en vreedzame ideeën. En ontdekten daarmee ook Artzaanstad als kunstuitleen en galerie. We hopen natuurlijk dat de ‘geplante zaadjes’ ervoor zorgen dat velen nog eens bij ons terugkomen.

Daar is dit najaar alle aanleiding toe: onze ruimte wordt ingericht voor de nieuwe expo ‘The Home Collection’ die zaterdag 17 september opent. In een huiselijke sfeer tonen we bestaand werk en nieuwe aanwinsten van onze collectie en verkopen we de leukste meubels en voorwerpen uit onze designshop. Verder zijn we bezig met de tentoonstelling die zaterdag 12 november opent. Dat is nog even weg maar nu al de moeite van het noteren waard: Sam Drukker (schilderijen) & Sandra Kruisbrink (tekeningen). De afgelopen weken hebben we gezamenlijk ideeën uitgewerkt over lezingen, workshops en andere mooie evenementen en, misschien wel het allerleukste, hebben we bij atelierbezoeken waanzinnig mooie tekeningen en schilderijen uitgezocht. Het wordt een prachtige tentoonstelling. Ik heb nu al voorpret over het inrichten van onze industriële ruimte.

Maar eerst deze maand: morgen ontvangen wij 150 ondernemers bij een door de Corner en de Maatschappij georganiseerd evenement met als speciale gast Mark Tuitert. Als gastheer hoop ik die ondernemers een mooi verhaal te vertellen over wat kunst in je bedrijfsruimte toevoegt en hoe wij onze maatschappelijke betrokkenheid als Zaanse stichting vormgeven. Als dat geen reden is voor  een paar van hen om kunst bij ons te lenen…..?

Volgende week zaterdag 10 september is in het hartje van Zaandam weer de UITmarkt, de plek waar ook Artzaanstad zich gaat presenteren. Plaats van handeling is de Bullekerk en omgeving. In onze stand maken we een kleine presentatie van ‘The Home Collection’. Als ik aan thuis denk herinner ik mij de spelletjes die we vroeger als gezin samen speelden. Ontelbare keren kwam op zondagmiddag de sjoelbak op tafel. Dat spel neem ik  zaterdag 10 september mee naar onze stand in huiselijke sfeer. Ik nodig je van harte uit om langs te komen om te sjoelen. Ik hou dan de score bij en de beste sjoeler wint een hartstikke tof kunstwerk! Tot de 10e op de UITmarkt.