Blog: November is kunstmaand!

2 november 2022 in Blogs

November is kunstmaand en bij Artzaanstad organiseren we de tentoonstelling HUMAN – NATURE met tekeningen van SANDRA KRUISBRINK en schilderijen van SAM DRUKKER. In deze nieuwsbrief vind je alle info over de expositie maar hier wil ik toch even zeggen dat we hartstikke blij, dankbaar en ook trots zijn dat we deze bijzondere kunstenaars in een duo- expositie kunnen presenteren. Gedurende de looptijd organiseren we ook allerlei evenementen waaronder masterclasses en lezingen die voor extra verdieping zullen zorgen. Als Artzaanstad-volger ben je van harte welkom te komen kijken en weet dat alle kunstwerken te koop en te huur zijn!

Kunst is de rode draad in mijn leven, het helpt mij bij mijn ontdekkingstocht in het leven. Juist in tijden waarin de ellende en rotzooi met bakken uit de lucht komen vallen, is het voor mij een prachtig medium om tot rust te komen. Daarnaast mag ik vanwege een breukje in mijn voet ook niet hardlopen en heb ik plots zeeën van tijd. Natuurlijk kijk ik ook naar kunst met een blik of er voor Artzaanstad interessant werk is, maar bovenal is het voor mij het grote genieten en soms toffe ontmoetingen.

Zo was ik naar BredaPhoto, waar Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe hun werk toonden. Zij verkochten in 2017 huis en haard en vertrokken met hun drie dochters in een tiny house op wielen om dichter bij de natuur te leven en hun voetafdruk te verkleinen. Van hun bijzondere reizen en avonturen maakten ze indrukwekkende foto’s die in een tentenachtige setting werden tentoongesteld. Naast foto’s bekijken mocht je ook in hun huis op wielen rondkijken. Bijzonder om te zien hoe dit gezin leeft en op welke manier zij met zijn vijven over de wereld reizen.

Helaas is dit tweejaarlijkse festival inmiddels voorbij. Maar ik heb meer gezien en dat kun je de komende tijd bekijken. Zo opende in Museum Hilversum de tentoonstelling TRACES met een uitgebreide fotoserie van Ilona Langbroek. Het fascinerende resultaat van Ilona’s onderzoek naar haar Indische familiegeschiedenis. Verder is er prachtige videokunst van Paul Cupido.

Ben je in Noord-Limburg, rijd dan via Venlo; daar is in het Limburgs museum de expositie Mystiek: waarin de thema’s ‘Rituelen, Verstilling en Extase’ centraal staan. In het museum zie je een goedgekozen combinatie van oude kunst, relikwieën en hedendaagse kunst. Dat laatste vertegenwoordigt met werk van kunstenaars als Hans op de Beeck, Les deux garcons en (mijn favoriet) indrukwekkende videokunst van Julius von Bismarck.

Van een andere orde, maar zeker de moeite waard, is de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt in het Van Goghmuseum. Naast werk van Klimt zie je werk van een aantal inspiratiebronnen als Rodin, Van Gogh en Matisse. Verrassende toevoeging zijn de geweldige tekeningen van Jan Toorop.

Tenslotte mijn novembertips: de komende week van 4-6.11 is kunstbeurs BIG ART XL in het Bajeskwartier & van 20-27.11 is de PAN in de RAI, beide in Amsterdam. Ook op mijn lijstje: David Hockney’s Eye in het Teylers museum en Neo Rausch in de Fundatie in Zwolle.

Maar natuurlijk is mijn beste tip de expositie ‘HUMAN – NATURE’ met prachtig werk van Sandra Kruisbrink en Sam Drukker, gewoon bij Artzaanstad op het Hembrugterrein!