Blog: Lentegevoel

1 mei 2023 in Blogs

Nu het er bijna op lijkt dat we de lente dit jaar helemaal overslaan hebben we bij Artzaanstad het lentegevoel gewoon in de huidige expositie vormgegeven. Afgelopen week opende ‘ BEESTENBOEL’, een tentoonstelling met werk van maar liefst 15 verschillende kunstenaars, die los zijn gegaan op het thema dieren. Het grappige is dat wij met het woord beestenboel een soort van chaos van beesten beoogde. Zoiets als een boel beesten. Dat is echter iets heel anders dan wat het woord beestenboel volgens van Dale betekent:  bees·ten·ben·de (de; m)bees·ten·boel (de; m)1smerige boel; = rommel.

Op de site Ensie wordt daar nog een en ander aan toegevoegd:

  1. hoogstwanordelijke, liederlijke herrie; — vandaar meton.: zich liederlijk gedragende troep.

Gelukkig hadden onze bezoekers ook geen idee over die betekenis en vond iedereen het een verrassende en mooie tentoonstelling. Het getoonde werk is zeer divers qua formaat, gebruikte materialen en uitstraling. Er is kunst waar je ‘gewoon lekker vrolijk’ van wordt tot kunst die je tot stevig nadenken aanzet. Want hoe gaaf bijvoorbeeld de vogels en vissen, gemaakt van silicone en materialen gejut op de stranden, van Ralph Lambertz er ook uitzien; de gedachte dat al die troep van het strand komt maken je ondanks de vrolijkheid over zijn creaties ook boos over wat we allemaal maar in de zee kwakken. De expositie is prachtig en dat roep ik niet alleen als directeur van Artzaanstad maar vooral ook als kunstliefhebber. Naast de diversiteit qua werk is het ook leuk om te vertellen dat er naast duurder werk ook veel kunstwerken voor charmante prijzen getoond worden namelijk tussen de € 220,- (te huur vanaf € 6,- waarvan je € 3,- spaart) en € 1.000,- (te huur voor € 21,- waarvan je € 10.50 spaart). De expositie ‘BEESTENBOEL’ is de hele maand mei te bezoeken. Komt dat zien!

Naast een rit naar ons Hembrugterrein kan ik je ook een trip naar Museum Hilversum aanbevelen. Daar is op dit moment de prachtige solo tentoonstelling ‘SELF- REFLECTIVE’ met foto’s van Hendrik en Paula Kerstens te zien. Vader en dochter waarbij Hendrik zijn model dochter Paula fotografeert.

Mocht je denken zo’n foto wil ik ook; wij hebben meerdere werken in onze collectie waarvan er op dit moment nog twee beschikbaar zijn voor huur of verkoop.

Waar we geen werk van in de collectie hebben is Henry Moore. Dus als je van zijn sculpturen houdt moet je nu naar Scheveningen naar museum ‘Beelden aan Zee’ waar een groots overzicht met meer dan 100 beelden te zien is van een van Engelands belangrijkste kunstenaars. Het museum ligt op een fantastische plek in de duinen. Als je die kant opgaat kun je ook nog langs museum Voorlinden in Wassenaar. Daar is nu een heerlijke expositie te zien vol met absurdistische verhalen ofwel kunstwerken van Rinus Van De Velde.