Blog: Laat liefde regeren!

28 april 2022 in Blogs

Beste Artzaanstadvolger,

De dagen worden weer langer. De rijen op Schiphol inmiddels ook. We gaan weer op pad en dan roepen wij van Artzaanstad natuurlijk dat je vooral ook bij ons langs moet komen bijvoorbeeld voor de prachtige expositie ‘About Nature’ met schilderijen van Ad Arma (tot en met 28 mei!)

Ook daarna staat er bij Artzaanstad veel te gebeuren. Ik moet bekennen dat, terwijl het echte feest nog moet beginnen, wij nu al allemaal in polonaise rondlopen. Want het organiseren van zoveel leuks is weliswaar een enorme onderneming maar het voorplezier geeft een enorme positieve energie. Vooral nu we een tentoonstelling organiseren waar we naast kunst zoveel van ons maatschappelijke betrokkenheid in kwijt kunnen; op zaterdag 4 juni start de expositie ‘Made in Dolland’, de beeldtaal van Dolly Bellefleur.

Even in het kort over Dolly: Vanaf 1989 staat Dolly Bellefleur (alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma) op de planken maar ook op de barricades. Zowel in taal, in (lied)teksten, columns en gedichten maar ook in beeld, in bijvoorbeeld cartoons, foto’s, muziekclips en kostuums, toont Dolly zich een ware activist. In Made in Dolland ligt de nadruk op Dolly’s eigenzinnige beeldtaal. Beeld dat als doel heeft om Dolly’s boodschap ‘Laat liefde regeren’ uit te dragen. Zoals Dolly altijd zegt: ‘Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family. Let’s celebrate diversity!’

‘Laat liefde regeren’ is ook een van mijn levensmotto’s. Het is een boodschap die iedereen zou moeten omarmen maar helaas, dat ligt in de praktijk helaas een stuk anders. Ikzelf kom uit een warm nest met voor zeker in die tijd modern denkende ouders. Dus was ik in de gelukkige omstandigheid zonder gedoe mijn leven te leiden. Ineens stond ik als jongvolwassene op een feest met een vent te zoenen. Ik vertelde dat de volgende ochtend bij het ontbijt aan mijn moeder en dat was prima. Mijn daaropvolgende ontdekkingsreis en zoektocht kende natuurlijk ook zijn ingewikkeldheid maar door de steun en acceptatie van mijn omgeving verliep die tocht in harmonie. Dus of ik nu de ene keer met een vriendinnetje en de andere keer met een vriendje thuiskwam, het was gewoon goed. Echter zelfs anno 2022 is dat voor veel, vaak jonge mensen veel moeilijker. Voor hen is het ‘anders zijn’ een voortdurend gevecht met zichzelf en hun omgeving. Afkomst speelt daarin regelmatig een voorname rol. Wellicht is het juist daarom belangrijk dat wij deze tentoonstelling in de stad Zaandam met alle verschillen in achtergrond, milieu en culturen, organiseren. Dat we proberen met mooie verhalen en vooral ook prachtige kunst de mensen een beetje aan de hand te nemen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. En om te duiden dat het pesten van mensen die anders denken, anders voelen, anders zijn niet hoort. Kortom; ‘LAAT LIEFDE REGEREN’, iedereen mag er zijn, ook jij!

Marc Aijtink

Fotografie: Erwin Olaf