Blog: 2022/2023

30 december 2022 in Blogs

Wanneer je dit leest is 2023 begonnen. Daarom begin ik dit blog met iedereen een gelukkig en sprankelend nieuwjaar toe te wensen. Ik hoop dat al je wensen en dromen zullen uitkomen!

Laten we hopen dat er dit jaar minder ellende over ons heen komt en we dit jaar oplossingen vinden voor de vele problemen die ons teisteren. Weg met corona, oorlog, klimaatproblemen en (energie)armoede om maar wat op te noemen.

Kunst en cultuur beleven en bekijken kunnen je helpen om in ieder geval in je gedachten een beetje van al dat gedoe los te komen. Aan ons zal het niet liggen. Want we hebben het komend jaar weer prachtige exposities op de agenda staan.

Net trouwens als het afgelopen jaar. Dat kende voor Artzaanstad vele hoogtepunten. De spraakmakende en drukbezochte tentoonstelling Made in Dolland, de beeldtaal van Dolly Bellefleur, zullen we nooit vergeten. Het inrichten met Dolly was soms hectisch, maar bovenal een groot feest. Het waren inspirerende maanden met veel memorabele momenten: de opening door Kamervoorzitter Vera Bergkamp, de aanwezigheid van staatssecretaris Eric van der Burg, het bezoek van tweede Kamerleden, de liedjesavond met Dolly op ons terras, de bezoekjes van scholieren, de tekeningen van leerlingen van Compaen VMBO, de prachtige buitenexpositie ‘Legale Liefde’ van stichting Open Mind etc. Het was één lang en groot kunstzinnig feest ter bevordering van inclusiviteit en diversiteit die behalve Dolly ook Artzaanstad in de schijnwerpers zette.

We hadden mooie exposities als de Zaanse Connectie, een solo van Ad Arma en een duo- expositie met de broers Ben & Erik Oldenhof. En we eindigden het jaar met de tentoonstelling ‘HUMAN – NATURE’ met schilderijen van Sam Drukker en tekeningen van Sandra Kruisbrink. Deze is nog tot en met aanstaande zondag 8 januari te zien. Een mooie reden om de komende week nog naar het Hembrugterrein te komen. Op de laatste zondag is als afsluiter de finnisage met een tafelgesprek van Harrie Jonkman met de kunstenaars.

Één week later openen we 2023 met de Zaanse Connectie. De tentoonstelling waarin we traditiegetrouw Zaanse kunstenaars een podium bieden. Deze keer zijn het er liefst zes: Sabin Kech, Studio Uiterwaal/Kroes & Aron Kroes, Jarik Jongman, Ed Oosterhoorn en Peter de Lange.

Ook verbinden we opnieuw met de Green Business Club Zaandam en diverse scholen voor de ‘Circular Challenge’. Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Sint Michael college. Ik verheug mij enorm op de toestroom van al die jonge gasten met hun families. In aanraking komen met kunst en cultuur is juist op jongere leeftijd ontzettend belangrijk. Kunst prikkelt de fantasie, draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling en het verbreed en verdiept je gedachten. Het is bijzonder fijn dat wij daar een rol in kunnen spelen. De opening op zaterdag 14 januari met medewerking van een paar lokale bedrijven belooft een heerlijk feest te worden!

Al dit soort evenementen komen uit de koker van en worden georganiseerd door het fantastische team waaraan ik leiding mag geven. Met groot plezier noem ik in dit blog hun naam; Angelique, Natasja, Sara, Shyzelle, Daan, Danny, Lennart en Loek. Ik ben ze voor hun enorme inzet en waardevolle inspiratie veel dank verschuldigd!