Bewonderen en verwonderen

1 september 2021 in Blogs

Afgelopen zaterdag was de goed bezochte openingsdag  van de expositie ‘MATERIALS’. De enthousiaste reacties op de kunstwerken en de mooie en boeiende samenstelling doen ons gloeien. De eerste werken zijn verkocht en verhuurd: daar doen we het voor. Ook jij kunt je nog verwonderen en alle kunst bewonderen; de expo loopt tot en met zondag 3 oktober!

De laatste dagen vallen samen met de alom gewaardeerde kunstbeurs ‘BIG ART’ waaraan Artzaanstad wederom zal meedoen. Met het tonen van werk van FREDDIE SOETHOUT en JIMI KLEINBRUININK leggen wij een directe link met onze expositie ‘MATERIALS’.

We beloven dat beide kunstenaars behalve grote vooral ook spectaculaire kunstwerken laten zien. Freddie showt een 8 x 2 meter hangend glaswerk. Jimi zal een hele ruimte van 10 x 10 x 10 meter vullen met een gigantisch schaduwspel.

Belangrijke gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit en daarom schrijf ik hier ook graag over de tentoonstelling ‘LEVENSWERK’ met werk van HANS BLANK (geb. Wormerveer 1952- 2019). Vanaf 9 oktober tonen we een overzicht van zijn werk en vullen we onze hele industriële ruimte met zijn beelden en schilderijen.  Kun je niet zo lang wachten? Nu al hebben we een buitenexpo op het Hembrugterrein van tien van zijn monumentale beelden en objecten.
In mijn vorige blog schreef ik over een aantal interessante of mooie kunstuitjes. Daarop kwamen leuke reacties. Daarom ook deze maand een aantal tips over mooie plekken en gave kunst.

Allereerst de fantastische kunstroute ‘IJSSELBIENNALE’. Langs de rivier de IJssel staan van Zwolle tot Doesburg 27 kunstwerken van veelal internationaal vermaarde kunstenaars. De werken zijn op een geweldige manier in het landschap geplaatst. Dus eigenlijk geniet je dubbelop: zowel de kunst als de omgeving zorgen voor een sneller kloppend hart. Hoe mooi en bijzonder het is? Uhmmm, hoe duidelijk kan ik zijn? Stap een weekend op de fiets en ga die werken zien! Je hebt nog tot en met zondag 19 september.

In museum Voorlinden in Wassenaar is de tentoonstelling ‘Listen to your eyes’ te zien. Op hun website noemen ze de expositie ‘een visuele ontdekkingsreis die je meeneemt in de gedachtewereld van een verzamelaar’. Laat dat nou de oprichter van dit museum, Joop van Caldenborgh, zijn. Die zin belooft veel moois en dat klopt helemaal. Uit zijn in 60 jaar opgebouwde verzameling heeft hijzelf veertig werken uitgezocht. Het is daarmee een klein maar fantastisch overzicht van werken uit zijn privécollectie. Daarnaast zijn ook het gebouw en de tuinen van museum Voorlinden prachtig. Kortom, een absolute aanrader! Voor de MJK-houders wel een dompertje- deze is niet geldig; maar toch doen!

Van een andere orde maar zeker leuk vind je dichterbij huis: de 4e editie van T’ART, de ledenexpositie van de Zaanse kunstenaarsvereniging Tengel. 70 kunstenaars hebben een nieuw werk van 30 x 30 cm gemaakt met als thema NATUURLIJK. De expo is tot 26 september in de Poelboerderij in Wormer te bezoeken.

De volgende maand meer verhalen!

foto detail isolatiehuisje kleinbruinink

Detail van ‘isolatiewerk 4’ van Jimi Kleinbruinink. Te zien in de expositie Materials tot en met zondag 3 oktober.