Artzaanstad op Big Art 2020

17 september 2020 in Exposities, Nieuws

Artzaanstad doet mee aan de hipste kunstbeurs van Nederland: Big Art. De beurs is van 1 oktober tot en met 4 oktober in het Projectgebouw op het Hembrugterrein in Zaandam.

Artzaanstad kunstuitleen & galerie presenteert op Big Art twee gigantische installaties van Sjaak Kooij en van Jimi Kleinbruinink. Op 250 meter van de beurs toont Artzaanstad op haar eigen locatie een kleine expositie met werk van beide kunstenaars. Naast de deur van Artzaanstad staat als welkom het 5 meter hoge beeld ‘Veulen’ van Piet van de Kar.

Piet van de Kar – ‘Veulen’

Sjaak Kooij

Sjaak Kooij werkt als beeldend kunstenaar met een grote verscheidenheid aan materialen. Zijn oorsprong ligt in het schilderen en zijn schilderachtige techniek vindt tevens zijn weg in ruimtelijke werk. Hoewel de materialen divers zijn, zijn er grote overeenkomsten tussen de onderwerpen en thema’s die Kooij aansnijdt. Zo ook in de installatie ‘Horseback Riders’, een bewerking van een gelijknamig schilderij uit 2018.

In zijn werk betrekt Sjaak flarden van de actualiteit. De op BIGART getoonde installatie ‘HORSEBACK RIDERS’ is hiervan een schitterend voorbeeld. Zonder oordeel staat de toeschouwer bijna letterlijk op een strand de vluchtelingen op te wachten.

 

 

 

Jimi Kleinbruinink ontving dit jaar een stipendium van de Dooyewaard stichting voor de toekenning van de Hart Nibbrig Studio Award. O.a. in het van Abbemuseum in Eindhoven en in het Singer Laren waren installaties van Jimi te zien. Tijdens BIGART 2020 toont Jimi een nieuwe versie van de meer dan 8 meter hoge installatie ‘MEANDER’.

Jimi Kleinbruinink

Welke ingreep Jimi ook met zijn werk maakt, het ruimtelijk effect is nooit massief of statisch. Hoewel hij naast driedimensionale installaties ook vaste sculpturen maakt, wekken deze bovenal de indruk gewichtloos te zijn, als sterren en planeten in een oneindig universum van gips, hout, bouwmaterialen en gevonden voorwerpen. Tegelijkertijd verhouden Jimi’s kleurige assemblages zich ontegenzeggelijk tot onze eigen fysieke aanwezigheid en dagen ze je uit: ga je er omheen, overheen of onderdoor? En waar houdt het werk en de ruimte eromheen eigenlijk op? Het antwoord ligt ergens verscholen tussen massa en licht, banaliteit en sierlijkheid, atoom en heelal.

De kunstbeurs BIGART wordt voor de vijfde keer georganiseerd door Anne van der Zwaag (o.a. directeur Object Rotterdam). Op deze beurs zijn meer dan 80 XL kunstwerken/installaties te zien van gevestigde kunstenaars en aanstormende talenten.