Concept space

Meteen als je voorbij de kassa van ARTzaanstad bent loop je de Concept space binnen waar je het werk van onderstaande kunstenaars vindt. Laat je meevoeren in twee verschillende belevingswerelden. Welke spreekt jou het meeste aan? Welk gevoel krijg je erbij? Neem de tijd om het te ervaren, stel vragen aan de makers of geniet in stilte. 

Netty van Osch
Netty van Osch werkt aan een `Universele Autobiografie`. Al haar projecten en objecten zijn daar een onderdeel van. De objecten zijn opgebouwd rond door haar zelf gekozen stijlfiguren PO en Kuna. PO (pion) staat voor het gemeenschappelijke, het is een wezen dat wil samenwerken.
Kuna (koning) staat voor het individu, het is een monarch. 

Ze leven samen in POlymorf (symbiose), de parallelle wereld waar tegenstelling en mogelijkheden, keuze en lot, spel en competitie elkaar afwisselen of een duel opleveren. Dit zijn vaak installaties waarin het speelveld centraal staat. Het lot van de stijlfiguren is steeds het hoofdthema van deze Universele Autobiografie.

Maurice Christo van Meijel en Marian Smit

Begin dit jaar was de tentoonstelling 'Natuur vertaald' te zien in Museum Rijswijk. 'Natuur vertaald’ is een uniek samenwerkingsproject van Smit en Van Meijel. De kunstenaars hebben elkaar gevonden in hun fascinatie voor de natuur – Smit woont in Finsterwolde, een Gronings dorp, Van Meijel in De Koog op Texel – in het bijzonder in de beeldtaal en de ruimtelijkheid van de natuur. Die fascinatie zetten ze om in installaties, (wand)sculpturen, aquarellen, objecten en monoprints. Papier is daarbij meestal het basismateriaal. Natuurlijke vormen vertalen ze naar geabstraheerde vormen - kleurig en vaak beweeglijk - die nog slechts verwijzen naar de natuur. 

Marian Smit (Wassenaar, 1944) werkte aanvankelijk met textiel. Ze koos uiteindelijk voor papier omdat dat medium haar meer vrijheid geeft.

Maurice Christo van Meijel (Venray, 1967) heeft altijd al een voorkeur gehad voor werken op papier. Omdat hij in zijn andere bezigheden – curator, galeriehouder, docent – gewend is met anderen samen te werken, kiest hij vaker voor samenwerkingsprojecten met verwante kunstenaars.

Voor ARTzaanstad wordt de installatie 'Riddersporen' in een nieuwe vorm opgebouwd.

Netty van Osch 

Maurice Christo van Meijel en Marian Smit