Groepsexpositie “Water”
13 oktober 2018 in Exposities, Nieuws
THE OLD MEN ADMIRING THEMSELVES IN THE WATER
I HEARD the old, old men say,
‘Everything alters,
And one by one we drop away.’
They had hands like claws, and their knees
Were twisted like the old thorn-trees
By the waters.
I heard the old, old men say,
‘All that’s beautiful drifts away
Like the waters.’
Zoals William Butler Yeats zich in 1903 voor dit gedicht liet inspireren door water, zo hebben deze kunstenaars ook een verhouding met water, wij nodigden ze uit voor een groepsexpositie met als thema “Water”:
Anna Khodorovich
Daniëlle van der Erve
Jan van IJken
Daphne Verheijke
Pauline van Buringen
Lies Goemans
Het resultaat is een gevarieerde expositie waarbij elke kunstenaar ‘water’ op een andere manier ziet, benadert en vertaalt in zijn of haar kunst. We nodigen je van harte uit om de feestelijke opening bij te wonen, hierbij zijn een aantal kunstenaars persoonlijk aanwezig. Uiteraard staat er voor iedereen een glaasje water klaar (maar een wijntje mag natuurlijk ook!).
Kun je niet op de opening komen maar wil je de expositie wel graag bezoeken? Dan heb je daarvoor de tijd tot zaterdag 17 november aanstaande.
Over de kunstenaars
Anna Khodorovich
Anna (1974) komt uit Rusland en is afgestudeerd aan de Toneel Academie (GITIS) te Moskou als vormgever. Sinds 2004 woont ze in Amsterdam en is beeldend kunstenaar. Voordat ze vol passie het penseel opnam, heeft ze in Nederland in verschillende theaters gewerkt als decor- en kostuumontwerper. In 2015 werd Anna als bijzonder schildertalent gespot door de Wackers Academie en uitgenodigd voor een nieuw speciaal project onder begeleiding van Jim Harris en Sam Drukker. In 2016 studeert ze onder begeleiding van Sam Drukker met succes af. De schilderijen van Anna zijn herkenbaar aan een uitgesproken levendig kleurgebruik. Onderwerpen zijn vaak het landschap, waar zij sfeer en poëzie zoekt. Met gevarieerde kwaststreken en fantasie speelt ze als het ware met olieverf. Anna onderzoekt en experimenteert. Zij let op details die de meesten zullen ontgaan: straatlantaarns, reflecties in ramen, sporen in zand of stroomrichtingen in het water. Deze kijk op de wereld wordt gewaardeerd, o.a. met de toekenning van de Rembrandt Young Talent Award 2016 tijdens het Schilderfestival Noordwijk. In 2017 werd Anna weer genomineerd voor de Royal Talens Award bij het Noordwijk Schilderfestival. Momenteel schildert Anna veel waterpartijen, objecten en reflecties. Eind 2018 krijgt Anna Khodorovich een solo expositie in het Nederlands Watermuseum in Arnhem.

Anna Khodorovich

Werk: Anna Khodorovich
Daniëlle van der Erve
Daniëlle (Naarden, 1962) is gefascineerd door water. Het spel van kleur, vorm en beweging zet aan tot het creëren van een steeds weer nieuwe werkelijkheid, door de vluchtigheid van de materie houdt deze onmiddellijk weer op te bestaan. Dat maakt water interessant en uitdagend om op juiste momenten unieke beelden vast te leggen. Het indirect weergeven van het leven is uitgangspunt bij het maken van deze foto’s. Ieder afbeelding vertelt een klein verhaal van een bepaalde plek uit de samenleving. De gemaakte beelden gaan met regelmaat het voorstellende voorbij. Niets is wat het lijkt, maar is het wel. Haar drijfveer bij dit alles is om te laten zien dat ‘het gewone’ verrassend en mooi kan zijn. De foto’s zijn onbewerkt. Het is iets wat een ieder kan zien, maar waar vaak in deze drukke tijd aan voorbij wordt gegaan. Daniëlle wil mensen graag even stil laten staan.

Daniëlle van der Erve

Werk: Daniëlle van der Erve
Daphne Verheijke
De schilderijen van Dahphne zijn vaak geïnspireerd door de ruimtelijkheid en kleuren van de natuur, vooral water en licht heeft haar fascinatie. Toveren met kleuren; het menselijke oog kan miljoenen kleuren waarnemen. Elk schilderij is weer een nieuwe reis, dan weer gelaagd en dik geschilderd, dan weer transparant en vloeiend. De verftoets, het paletmes, de kwaststreek, de diepte van kleuren, de verwering van een stuk metaal, roestkleuren, de diep blauwe zee, het geelgroen van het mos, beelden en kleuren die zij in zich opneemt tijdens haar reizen die een grote inspiratiebron zijn. Na haar studie aan de Rietveld Academie volgden vele exposities en tientallen aankopen gedurende de jaren heen door particulieren, bedrijven, kunstinstellingen en verzamelaars. Sinds 2014 wordt haar werk vooral aangekocht door verzamelaars uit het buitenland, voornamelijk in New York, maar recentelijk ook nog in Londen en Zwitserland. Daphne werd voor haar oeuvre onderscheiden met een award en werd door een vakkundige jury vergeleken met de beroemde schilder Monet. Een citaat uit het juryrapport: Een schilder in hart en nieren die al schilderend zoekt naar oplossingen en al zoekend schildert. De verf wordt geboetseerd en vaak pas gemengd op het doek waarbij gezocht wordt naar een evenwicht en kleurdiepte, emotie, structuur en gelaagdheid, wat moet leiden tot een eenheid in het uiteindelijke resultaat. Hoewel de doeken in eerste aanblik abstract lijken en thuis horen in de abstract expressionistische stroming blijken ze bij nadere beschouwing veel realistischer en geven een vermoeden van landschappen, spiegelingen en wolkenluchten.

Werk: Daphne Verheijke
Jan van IJken
Jan van IJken is een documentaire fotograaf en filmmaker. Hij is autodidact en werkt voornamelijk autonoom aan langlopende projecten. Als fotograaf ontwikkelde hij een sterk oog voor licht, compositie en detail. De laatste tijd is hij meer en meer geïnteresseerd geraakt in mens/dier relaties, natuur en microscopie. De laatste jaren ontwikkelde hij zich als een onafhankelijke filmmaker. Hij produceerde, filmde en monteerde 4 korte films.

Fotograaf/filmmaker Jan van IJken

Werk: Jan van IJken
Lies Goemans
“De natuur is mijn inspiratiebron. De pracht, de grootsheid, de rijkdom aan
detail en ook de kwetsbaarheid. Kijk naar een bloem, die houdt zich niet in, geeft alles wat er is, zonder voorbehoud. Pure Levenslust. Ik wil die levenskracht en schoonheid benadrukken.
“Find beauty and praise it.” Bekend genoeg met de donkere kant van het leven, kies ik er voor de verwondering te zien en te delen. Ik ben momenteel bezig met meerdere series, maar hier bij Artzaanstad vind je o.a.een serie waterlandschappen met de naam ‘What Lies Beneath’. Het intrigeert me; de veranderende vormen en kleuren van water. Transparantie, gelaagdheid, beweging, vloeiendheid, de veelheid van water is zo opwindend. Er is een hele wereld onder de oppervlakte en je kunt er alleen een glimp van opvangen. Het weerspiegelt de lucht en het weerspiegelt jou als de kijker.
Als schilder voel ik me volledig vrij om een plek te creëren waar ik wil zijn. Elke seconde is er een variatie in kleur, licht, structuur. De natuur, net als het leven zelf, verandert voortdurend, is gelaagd en ongrijpbaar. Mijn schilderijen gaan over het dieper liggende, het verborgene. Datgene wat je voelt maar niet meteen kunt duiden. Het gaat mij er niet om de werkelijkheid weer te geven maar dat wat ik in die werkelijkheid verscholen zie. Het is eigenlijk spelen en serieus toegewijd zijn op hetzelfde moment. Dat gevoel van magische schoonheid delen, je ziel goed laten voelen, vieren wat goed is in de wereld, dat is wat ik met mijn schilderijen breng.”
Lies Goemans woont en werkt in Amsterdam, Zaandam en regelmatig schildert zij tijdens verre reizen. Haar schilderijen worden geëxposeerd en aangekocht in binnen en buitenland. Bij haar expositie in museum de fundatie werd ze de ‘moderne Monet’ en ‘contemporary impressionist’ genoemd.
hieronder een voorbeeld
Lies Goemans

Werk: Lies Goemans
Pauline van Buringen
-Water is een vloeibare spiegel- “Mijn interesse in de onderwerpen die ik schilder, komt direct voort uit het stadsleven als een samenspel van gebouwen, lampen, zonlicht en hun reflectie in ’t water. Met richtingen en weerspiegeling geeft water de stad een interessant en steeds wisselend aanzien. Water werkt als een vloeibare spiegel; de kleur kan groen zijn of grijs, blauw, zwart maar is altijd een geabstraheerde mix van de omgeving. Ik besteed veel aandacht aan de uitsnede vanuit mijn achtergrond in design- en reclame. Een versimpeld beeld met hoog contrast geeft mijn schilderijen een wat grafisch karakter. Ik schilder in olieverf, zowel in mijn studio als ter plaatse, waar de sfeer van een locatie iets wezenlijks kan toevoegen. Verder experimenteer ik met materialen en werken vanuit fantasie.”

Pauline van Buringen

Werk: Pauline van Buringen