Expositie Museum of Humanity – Ruben Timman
5 mei 2018 in Exposities, Nieuws
“Meesterwerken in een vervallen wereld”
Van 5 mei t/m 9 juni exposeert fotograaf Ruben Timman met een voorproefje van zijn Museum of Humanity, een levensechte droom die nu werkelijkheid is geworden.
Ruben portretteerde talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld. De portretten tonen de mensheid in al zijn rauwheid, verdriet en uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd laten zij schoonheid, waardigheid en hoop zien. Tijdens de expositie laat Ruben een selectie portretten zien die een verpletterende indruk op je zullen maken.
De officiële en feestelijke opening vond plaats op Bevrijdingsdag door niemand minder dan generaal b.d. Tom Middendorp. Middendorp was ruim vijf jaar Commandant der Strijdkrachten en daarmee de hoogste militair bij het ministerie van Defensie.
Neem hier alvast een kijkje in het Museum of Humanity:
Museum of Humanity – Masterpieces in a fallen world from Ruben Timman on Vimeo.
Van droom…
In 2001 is documentair fotograaf Ruben Timman voor een reportage in Vietnam. Tijdens deze reis krijgt hij een bijzondere droom: hij bezoekt het ‘Museum der Mensheid’ en krijgt een rondleiding van Kofi Annan. Bij deze rondleiding doet hij een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zitten onder een dikke laag stof, alles is smerig, het glas is gebroken en het is er donker. Ruben is verontwaardigd, want niemand lijkt zich er druk om te maken.
“De droom liet me niet los en zo ontstond het verlangen om middels foto’s de schoonheid en waardigheid van de mens te midden van een gebroken wereld aan anderen te laten zien. Met die wens in mijn hart en mijn camera in de hand ben ik op pad gegaan en mijn droom groeide uit tot iets concreets: het Museum of Humanity.”
Vanuit zijn overtuiging dat elk mens het waard is om waardig in beeld te worden gebracht heeft Ruben sinds de droom duizenden mensen geportretteerd en steeds op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk.
Naar werkelijkheid…
Begin 2018 is Stichting Museum of Humanity opgericht om bewustwording te creëren over de schoonheid en waardigheid van de mens. Museum of Humanity gaat exposities openen waarin portretten van over de hele wereld worden getoond. Zo wil Museum of Humanity mensen bewust maken èn aanzetten tot actie.
www.museumofhumanity.nl
Over Ruben, de oprichter van Museum of Humanity
Ruben Timman (1963) is getrouwd met Vera en hij is vader van drie zoons. In 1989 besluit Ruben het roer van zijn leven om te gooien en fotograaf te worden. Dat gebeurt tijdens zijn werk als verpleegkundige in een Cambodjaans vluchtelingenkamp voor de Verenigde Naties. “Na de confrontatie met de overlevenden van de killing fields moest ik de wereld iets laten zien van de realiteit van het leven hier.”
In 1994 studeert hij cum laude af in de richting Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een jaar later volgt hij een master en specialiseert zich in documentaire fotografie. Sinds 1999 werkt hij als freelance fotograaf voor non-profitorganisaties, magazines, dagbladen en de overheid. Rubens werk wordt gebruikt in campagnes en meerjarige projecten. Met commerciële opdrachten financiert hij zijn ideële projecten en zijn reizen naar landen waar hij op eigen initiatief leed en onrecht in beeld brengt. Hij maakte bijvoorbeeld reportages in een vluchtelingenkamp voor jezidi’s in Irak, in ‘de Jungle van Calais’ in Frankrijk en op een ziekenhuisschip in Madagaskar. Ruben werkt vanuit zijn studio op het Hembrugterrein in Zaandam in Magazijn 14.

“Ik ben ervan overtuigd dat elk mens het waard is op
een waardige manier in beeld te worden gebracht.”
– Ruben Timman, documentair fotograaf
generaal b.d. Tom Middendorp
foto: Defensie.nl